Recepten ijsjamsessie Smaken Van Gogh

perzikblokjes gesneden

In de nieuwe editie van vakblad IJs! (verschijning 17 april) een verslag van de ijsjamsessie tussen twee SVH Meesterijsbereiders: Theo Clevers en Rob van der Maas. Ze maakten twee ijsjes, waaronder een sorbet van perzik en frambozen, met een tikje Passoa.

De jamsessie had deze keer als opdracht: maak een ijsdessert of ijstaart met de 'Smaak van Van Gogh'. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de Hollandse meester Vincent van Gogh overleed. De gemeente Ede maakte in dit kader de 'smaakprofielen': smaken die geïnspireerd zijn op de werken van Van Gogh. De smaakprofielen werden afgestemd op de seizoenen en de Meesterijsbereiders gingen aan de slag met het profiel Zomer. Naast een sorbet van witte dessertwijn met citroen en rozijnen, ontstond een sorbetijs van perzik en frambozen.

Recept Perzik-frambozenijs

  • 400 gram gepureerde frambozen
  • 500 gram gepureerde perziken
  • 245 gram water
  • 400 gram suikerstroop 70 brix
  • 5 gram bindmiddel
  • Kneepje citroensap
  • Scheutje passoa

 

Recept Dessertwijn-citroenijs met rozijnen

  • (Kies hiervoor een Franse, witte dessertwijn)
  • Eerst worden de rozijnen geweld:
  • 200 gram sultana's
  • wellen in de 500 gram witte dessertwijn.

Breng de wijn met de rozijnen erin aan de kook en haal de pan van het vuur zodra de wijn kookt. Zo blijft er nog wat alcohol in. Afdekken en terugkoelen.

De rozijnen eruit zeven en de wijn met ca. 400 g Fruitmix (40ºBr) en water op een Brix van 26 – 28 brengen.  Dit vermengen met 2000 g Citroenijs Sorbetmix en in de machine tot ijs draaien. Rozijnen tijdens het uitdraaien met het ijs vermengen.

Dossiers
Lees ook
Jubileumcampagne Amarena groot succes

Jubileumcampagne Amarena groot succes

Amarena, het symbool van Fabbri, bestaat dit jaar 100 jaar. Om dit te vieren, organiseerden Fabbri en Bakeplus een jubileumcampagne. “In deze campagne stond natuurlijk de honderdjarige Amarena centraal”, aldus beide ondernemingen. “Klanten van ijsbereiders konden bijvoorbeeld sparen voor een pot Fabbri-Amarena kersen, en maakten daarnaast kans op een...

Amsterdam gaat ijs- en wafelwinkels controleren

Amsterdam gaat ijs- en wafelwinkels controleren

AMSTERDAM - Een controleactie van het Amsterdamse stadsdeel Centrum heeft uitgewezen dat van de 70 ijs- en wafelwinkels in de binnenstad er 46 beschouwd moeten worden als fastfoodrestaurants. “Daarvoor is een  vergunning nodig”, stellen de controleurs. “Vaak zitten deze zaken illegaal in panden met een winkelbestemming.” Horecavergunning Sinds 2009...

Nieuwe Hygiënecode in de maak

Nieuwe Hygiënecode in de maak

GELDERMALSEN- Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereider. Die treedt per 1 januari 2017 in werking. De huidige code wordt in de loop van 2016 geëvalueerd. IJsbereiders kunnen dit ijsseizoen gewoon blijven werken volgens de richtlijnen van de huidige Hygiënecode. Deze is beschikbaar op de site van de VAIJ....