Recepten ijsjamsessie Smaken Van Gogh

perzikblokjes gesneden

In de nieuwe editie van vakblad IJs! (verschijning 17 april) een verslag van de ijsjamsessie tussen twee SVH Meesterijsbereiders: Theo Clevers en Rob van der Maas. Ze maakten twee ijsjes, waaronder een sorbet van perzik en frambozen, met een tikje Passoa.

De jamsessie had deze keer als opdracht: maak een ijsdessert of ijstaart met de 'Smaak van Van Gogh'. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de Hollandse meester Vincent van Gogh overleed. De gemeente Ede maakte in dit kader de 'smaakprofielen': smaken die geïnspireerd zijn op de werken van Van Gogh. De smaakprofielen werden afgestemd op de seizoenen en de Meesterijsbereiders gingen aan de slag met het profiel Zomer. Naast een sorbet van witte dessertwijn met citroen en rozijnen, ontstond een sorbetijs van perzik en frambozen.

Recept Perzik-frambozenijs

  • 400 gram gepureerde frambozen
  • 500 gram gepureerde perziken
  • 245 gram water
  • 400 gram suikerstroop 70 brix
  • 5 gram bindmiddel
  • Kneepje citroensap
  • Scheutje passoa

 

Recept Dessertwijn-citroenijs met rozijnen

  • (Kies hiervoor een Franse, witte dessertwijn)
  • Eerst worden de rozijnen geweld:
  • 200 gram sultana's
  • wellen in de 500 gram witte dessertwijn.

Breng de wijn met de rozijnen erin aan de kook en haal de pan van het vuur zodra de wijn kookt. Zo blijft er nog wat alcohol in. Afdekken en terugkoelen.

De rozijnen eruit zeven en de wijn met ca. 400 g Fruitmix (40ºBr) en water op een Brix van 26 – 28 brengen.  Dit vermengen met 2000 g Citroenijs Sorbetmix en in de machine tot ijs draaien. Rozijnen tijdens het uitdraaien met het ijs vermengen.

Dossiers
Lees ook
De geheimen achter low-calorie ice cream

De geheimen achter low-calorie ice cream

Voedingsdeskundige Jackie Lynch onthult in DailyMail de geheimen achter het ‘magische’ low-calorie ice cream. Roomijs zonder de calorieën; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook?

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Elke twee jaar komen de beste patissiers van de wereld bij elkaar voor de Coupe du Monde in Lyon. In september organiseert het Nederlands Patisserie Team de voorronde voor deze prestigieuze patisseriewedstrijd. Patissiers, chocoladebewerkers en ijsbereiders kunnen zich nu hiervoor aanmelden.

Belgische ijssalon maakt ijs van Duvel

Belgische ijssalon maakt ijs van Duvel

Bij warm weer smaakt een koud biertje altijd goed. Maar teveel alcohol tijdens de warmte is ook niet goed. Misschien heeft Cremerie Joy in het Belgische Halle hier een oplossing voor. De salon heeft een nieuwe smaak in het assortiment: Duvel ijs.