Pastilla amandel met bosvruchten

Openingsbeeld

Marokko kent een rijke keuken vol smaak door de vele kruiden en ingrediënten die in de gerechten worden gebruikt. Een pastilla is een feestelijk Marokkaans gerecht dat wordt gemaakt van filodeeg en verschillende vullingen kan hebben. Na een culinaire reis door Marokko maakte onze ijsmanager John Brouwers op eigen wijze een onderscheidende pastilla met een vulling van amandelijs en een bosvruchten variegato. Een laag krokant Victoriabeslag voegt een extra dimensie toe.

Ingrediënten

  • 4.000 gram Bakto Base Mezzo melkmix
  • 400 gram Fabbri Delipasta Amandel

 Variegato

  • 200 gram Comprital Bosvruchten Variegato

Victoria beslag

  • 175 gram Amandelschaafsel
  • 175 gram Kristalsuiker
  • 30 gram Eiwit

Bereidingswijze Victoriabeslag

Bakeplus_Pastilla Amandel met bosvruchten_2

Verwarm de oven voor op 160⁰ C.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Meng in een kom het amandelschaafsel met de suiker en voeg het eiwit toe. Roer het geheel goed door elkaar zodat al het amandelschaafsel bedekt is met een laagje suiker. Stort het victoriabeslag op de bakplaat, spreid het goed uit en zet de bakplaat in de oven. Rooster je Victoriabeslag in ca. 20 minuten totdat het krokant en goudbruin is.
Laat het Victoriabeslag afkoelen en verpak het luchtdicht totdat je het gaat gebruiken. Verkruimel het iets voordat je het gebruikt.

Werkwijze Pastilla

Bakeplus_Pastilla Amandel met bosvruchten_1

Weeg de grondstoffen voor het ijs volgens het recept af. Meng de Bakto Base Mezzo melkmix met de Fabbri Delipasta amandel met een staafmixer tot een homogeen mengsel. Draai vervolgens de mix af in uw ijsmachine. Spatel de Comprital Bosvruchten Variegato door de lagen ijs.

Schep met een ijsknijper, tangmaat 10, ronde bollen ijs. Rol de ijsbollen vervolgens door het Victoriabeslag en plaats deze 15 minuten in de shockvriezer. Neem een half vel ontdooid filodeeg en wikkel de ijsbol in het filodeeg. Plaats de pastilla 10 minuten terug in de shockvriezer.

Smeer de bovenkant van de pastilla in met gesmolten roomboter.

Bak de pastilla in een voorverwarmde oven van 225⁰ C goudbruin krokant. Bestrooien met poedersuiker en direct serveren. U kunt de pastilla diepgevroren bewaren, voordat u hem afbakt en uitserveert.

Dossiers
Lees ook
Het grote ijsboek

Het grote ijsboek

Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte en is auteur van verschillende boeken over banket en ijs. Hij schreef eerder al ‘Basic IJs, meer dan 55 stap-voor-stap-recepten’, ‘IJscreaties’ en ‘IJs verfrissend lekker’. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek: ‘Het grote ijsboek’.

IJscentrum maakt instructievideo's over karamel, chocola en ijs

IJscentrum maakt instructievideo's over karamel, chocola en ijs

Het IJscentrum begon tijdens de coronacrisis met het maken van instructies. Onlangs kwamen hier zeven nieuwe video's bij. De filmpjes laten zien hoe je chocolade tableert, een ijsmix pasteuriseert en hoe je infuseert. Daarnaast is er aandacht voor natte en droge karamelbereidingsmethode. Verder is het overzicht van machines en menu-instructies nu compleet.

Klein verwenmoment, groot plezier

Klein verwenmoment, groot plezier

Dit jaar zal nog steeds anders zijn dan we gewend zijn, maar één ding is zeker: iedereen is en blijft op zoek naar die kleine verwenmomenten. Dus het is een goed idee om ons voor te bereiden op de feestjes groot en klein, die sowieso ieder jaar doorgaan: Moederdag, Koningsdag, Vaderdag enzovoort.