Meesterlijke Smaak 2020 - ‘Yoghurt  maar dan anders’

Meesterlijk ijsje_Foto Hans Kennis

De Meesterlijke Smaak van 2020 is dit jaar gewonnen door SVH Meesterijsbereider Hans Kennis. Bij deze competitiewedstrijd onder de Nederlandse top van ijsbereiders bepaalde het professionele publiek tijdens Bakkersvak welke smaak de lekkerste was en de titel Meesterlijke Smaak van 2020 kreeg. Als tegenprestatie beloofde Hans Kennis dit recept vrij te geven zodat andere ijsbereiders hier weer hun inspiratie uit kunnen halen.

Tekst en foto's: Hans Kennis

‘Yoghurt maar dan anders’ is een ijsje bestaand uit yoghurt, limoen, gember en kaneel met een onweerstaanbaar romige smaak en de juiste componenten van fris, zuur, zoet en een tikkeltje exotisch.

Ingrediënten

  • 750 gram limoen sorbet TDS 30%
  • 200 gram gember sorbet TDS 30%
  • 1500 gram basis yoghurt compositie
  • 2 gram gemberpoeder ( Polak)
  • 5 gram kaneelpoeder (Polak)
  • 50 gram citroensap ( Fruitlive)

Garnituur

  • Sneeuwschuim (Bakeplus)
  • Citroen-Limoen Variegato (Laan)
  • Chocolade schotten (Callebaut)

Bereiding

  • Limoensorbet, gembersorbet, citroensap, kaneel en gemberpoeder toevoegen aan de basis yoghurt compositie.
  • Alles direct in de ijsmachine doen en afdraaien tot ijs. (Niet laten staan als het gemengd is om schiften te voorkomen.)
  • Tijdens het uitdraaien de sneeuwschuim en de citroen-limoen--variegato er onder door spatelen.
  • Decoreren met limoenpartjes en melkchocolade schotten.

Limoen Sorbet 30%

  • 1000 gram limoensap (Fruitlife)
  • 2500 gram suikerstroop 40% TDS
  • Het geheel uitbalanceren op een TDS van 30% met je refractormeter.

Gember Sorbet 30%

Gembersiroop maken van verse gember door deze een dag te laten trekken op een temperatuur van 45°C. Na een dag de gember uitzeven en even door verhitten naar 85°C.
De gembersiroop uitbalanceren naar een TDS van 30%.

Basis yoghurt compositie

  • 3000 gram basis melk compositie
  • 200 gram yoghurtpoeder
  • 50 gram citroensap

Tijdens de uitzending van het RTL-programma 5 uur live op donderdag 5 Maart maakte tv-kok Hugo Kennis (een verre achterneef van Hans Kennis) de combinatie van een rabarber-crumble met het ijs ‘Yoghurt maar dan anders’.

Dossiers
Lees ook
IJs - Marleen Visser

IJs - Marleen Visser

IJs heeft dertig van de meest verrukkelijke en verrassende ijsrecepten van de zomer voor je verzameld. Te maken met óf zonder ijsmachine en geschikt voor beginnende en ervaren ijsmakers.

Over inpakken

Over inpakken

In Over inpakken leren Meneer Wateetons en René Zanderink de lezer modern koken met klassieke en soms ronduit primitieve technieken. Ze laten zien hoe je aroma’s en smaken kunt creëren en behouden door eten in te pakken in klei, bladeren, groente, zout, hout, dierlijke materialen en de aarde zelf.

Pride and Pudding - Regula Ysewijn

Pride and Pudding - Regula Ysewijn

Met de verwijzing naar Jane Austens bekendste boek Pride and prejudice en de ondertitel ‘De geschiedenis van de Britse pudding in hartige en zoete recepten’ maakt Regula Ysewijn meer dan duidelijk dat dit boek bestemd is voor liefhebbers van Engelse bakproducten. Maar dit boek biedt meer. De Belgische Ysewijn is culinair auteur en fotograaf....