Meesterlijk recept: citroensorbet
SVH Meesterijsbereider Hans Kennis maakte voor de start van het ijsseizoen een overheerlijke citroensorbet.
Ingrediënten
- 500 gram Citroensap (Fruit Life)
- 70 gram Lemon 50 (Pregel)
- 2500 gram Suikerstroop 40%
- 50 gram Dextrose
- 750 gram Water
- 30 gram Emulgator (Cortina Sucrea)
Bereidingswijze
Het citroensap samen met de andere ingrediënten vermengen. Controleren met de refractometer en zorg er voor dragen dat het geheel een TDS heeft van 30%. Hierna op smaak brengen met een beetje citroenzuur. De citroenmix afdraaien in de ijsmachine, daarna klaar voor gebruik.
Basis Suikerstroop 40% TDS
- Suikerstroop 40% Totaal Droge Stof;
Ingredienten
- 900 gr. Suiker
- 300 gr. Dextrose
100 gr. glucose
- 1700 gr. Water
- 1 Citroenschil
- 1 Sinaasappelschil
- 6 gr. Cremodan ES
Bereidingswijze
De Cremodan ES even mengen met 50 gram de suiker om klontvorming te voorkomen. Water en de suiker, dextrose, glucose tot 65°C verwarmen. Hierin de overige ingrediënten bestaand uit kaneelstokje, anijsster, citroenschil en sinaasappelschil laten trekken gedurende een tijd van 4 uur. Daarna deze ingrediënten eruit zeven. De Cremodan die aangemaakt is met de suiker er aan toe voegen en snel terug koelen tot 4°C. Daarna minimaal 4 uur in de koelkast laten rijpen.
Hierna is het klaar voor gebruik.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Hans Kennis: 25e jubileum Meesterijsbereider
IJsbereider Hans Kennis vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum als Meesterijsbereider. Hij werd verrast met een feest.
Een sorbet of toch een sherbet?
In veel boeken wordt geen onderscheid gemaakt tussen sorbets en sherbets, of worden ze nog weleens door elkaar gehaald. Maar er zijn wezenlijke verschillen in de receptuur. Sherbets hebben een heel andere structuur, textuur en uiteindelijke smaakbeleving dan sorbetijs.
Het witte goud in ijs
De beurzen zijn achter de rug, de IJsVak-Wedstrijden zijn gestreden en het voorjaar staat weer voor de deur. Iedere ambachtelijke ijsbereider was er klaar voor en de eerste ijsliefhebbers stonden alweer in de rij om een vers gedraaid ijsje weg te likken, tot…, Covid-19 ook hier roet in het eten gooide.