Chocolade Praline-taartje

17 december 2016

Dit ijstaartje is gebaseerd op een parfait in combinatie met chocolade ijs. Parfait is stilstaand gevroren ijs: dat betekent dat de lucht in het eindproduct vooraf in het mengsel wordt gebracht. Veelal is dit een combinatie van slagroom, eidooier, basisproducten van een fabrikant of een combinatie van deze elementen. Een recept van Maurice Burger.

Het interieur

  • De slagroom opkloppen tot yoghurtstijfte en mengen met Selen*, een basispoeder voor het maken van parfait.
  • Hierna de hazelnootpasta mengen met het eerder geklopte mengsel.
  • Deze vulling opspuiten in een flexipan mat.
  • Daar gebruneerde noten op strooien. Deze wel even in de vulling drukken.
  • Het geheel in de shockvriezer plaatsen.

* Selen is een basispoeder voor het maken van parfait. De verhouding is 500 gram gesuikerde slagroom en 100 gram Selen.

De opbouw

  • Een beslagplakje onderin een taartring plaatsen die uit de vriezer komt. Hierdoor hangt het ijs aan de ring. Het chocolade-ijs verder chemiseren naar de bevroren ring toe.
  • Wanneer de ring is gevuld, het bevroren interieur er schuin in plaatsen waardoor hier geen luchtbel onder kan ontstaan.
  • Verder afvullen met chocolade-ijs, strak afstrijken met een glaceermes en in de shockvriezer plaatsen.
  • De ring licht verwarmen met een gasvlam.
  • De ring omhoog schuiven waardoor een opstaand randje ontstaat. Hier wordt bij de volgende stap de spiegel op afgewerkt.
  • De spiegel midden op het taartje aanbrengen en naar de zijkant verdelen.
  • Voor het verwijderen van de ring ook weer even verwarmen met een gasvlam en de ring naar beneden trekken.
  • Afdecoreren met hele gebruneerde nootjes.

Tips & Tricks

De grote truc bij het plaatsen van een spiegel rechtstreeks op ijs is dat u met afstrijken het glaceermes iets buigt. Hierdoor creëert u een holle bovenkant. Erg handig wanneer de spiegel licht afloopt: deze zal altijd op de taart blijven en niet van de taart afdruipen. Tevens kunt u de taart extra luxe uitstraling meegeven door een chocoladeprint of chocolade decoratie aan de zijkant te plaatsen.

Altijd op de hoogte blijven?