Winnaars Belgium Chocolate Awards 2021

21 mei 2021 Redactie Bakkers in bedrijf

De winnaars van de Belgium Chocolate Awards 2021 zijn bekend. Deze Belgische vakwedstrijd gaat op zoek naar het chocoladetalent van vandaag en morgen. Zowel studenten als professionals gingen aan de slag met het thema Olympische Spelen. Dit leidde tot 41 creaties met veel Aziatische smaken.

Er waren drie categorieën Praline Professional, Chocolate Bar, Praline Studenten. Alle 41 inzendingen werden beoordeeld door een vakjury die bestond uit negen professionals. Normaal gesproken jureren altijd live samen maar vanwege corona kregen ze dit keer een jurybox met daarin de creaties die ze blind konden proeven. Na een online overleg op 26 april werd de top drie bekend gemaakt.

Ook de de bekendmaking van de prijzen vond vanwege corona online plaats. Op 21 mei maakte het online magazine Chocolaterie de winnaars bekend. Dit gebeurde met filpjes waarbij de juryleden elk een winnaar bekend maakten

Winnaars categorie chocoladebars

David Maenhout van Chocolatier M maakte de winnaar in de categorie Chocolate Bar bekend. Dit was Tio Van Ginneken met zijn bar Yamato. Deze bar is een verwijzing naar het oude Japan en opgebouwd in drie lagen met ondermeer een fris zure gelei van sudachi (Japanse citrusvrucht), een kruidige witte chocolade ganache en een krokantje van gekarameliseerde kokos. roemde de perfecte balans, technische uitvoering en de smaakcombinaties. "Een terechte winnaar", aldus Maenhout 

Jean Sébastien Jonné veroverde de tweede plaats. Zijn Snackers was gemaakt van pinda praliné met gezouten boterkaramel en geroosterde pinda's in een fijn gevormde melkchocoladereep. Justine Lannoo, eigenaar van chocolateire Goût Fou: "Deze chocoladebar is simpelweg lekker." De smaken combinatie was volgens Justine een 'topper' alleen miste de jury het visuele aspect

De derde plaats ging naar Bram Hullebroeck voor zijn creatie  East meets west. Deze chocoladebar bestaat uit verschillende lagen, waaronder een combinatie van meringue met pinda, een mix van yoghurt en gegrilde kokos en een toplaag met onder andere abrikoos. "De balans van de smaken van de bar waren zeer goed", zei Guido Devillé, gepensioneerd leraar en adviseur bakkerij (COOVI en Alimento), bij de bekendmaking. Er was wel kritiek over de decoratie van appel en kokos. Deze was aan de taaie kant en gaf geen meerwaarde aan de smaak.

Winnaars Praline Professional

De winnaar van de categorie Praline Professional 2019, Wim Vyverman van Chocolade-Atelier Vyverman, maakte de eerste plaats bekend. Dit was Hannes D'Heedene met zijn praline Cats. Een praline met een gelei van 100% cacaopulp, een ruwe praliné van pecannoten en Piemonte hazelnoten en een krokantje van maïsvlokken. "Een mooie en lekkere praline waarin verschillende technieken in verwerkt zijn. ook smaaktechnisch zat deze praline goed."

De tweede plaats was voor Lynn Van Dommelen en haar creatie Sakura. Een praline met gelei van kers en rode shiso, Shiso Venezuela Ganache en een praliné van sesam en 7 kruiden. Master Chocolatier Jelle Verstraete prees bij de bekendmaking de afwerking, de techniek, de uitgebalanceerde smaak. "Een mooie creatie!"

David Redon behaalde de derde plaats met Koishi. Japans voor kiezensteentje. Een krokante praliné op basis van nougatine met geroosterde zwarte sesam en fleur de sel, gecombineerd met een ganache van gember met een vleugje sinaasappel. De jury koos voor deze praliné vanwege de creativiteit en het uiterlijk. Volgens Justine Lannoo is het niet makkelijk om een veganistische praliné te maken, maar is David daar goed in geslaagd

Winnaars Praline Studenten

Erik Goossens van Chocolatier Goossens maakte de winnaar bekend. Yannick Haast met zijn praline Medaru, medaille in het Nederlands. De link met Japan zit in de sudachigel. Hieraan zijn smaken toegevoegd als karamel-dulceyvanille en macadamiapraliné. "Een mooi opgebouwde praline met een lekkere zoet-zuur balans."

Renzo Devleeschauwer behaalde de tweede plaats met zijn praline A met daarop een Japanse letter A . De praline heeft bittere chocolade aan de buitenkant en een binnenkant met een krokantje, zachte koffieganache, yuzugelei en Elixir d'Anvers. Jurylid Bernard Proot van Del Rey: "Persoonlijk vond ik dit een hele goede combinatie".

Sakura van de cursisten van Syntra West was goed voor de derde plaats. Een praline gemaakt met westerse chocolade in harmonie met typische Japanse ingrediënten, zoals kersen, amandelen, wasabi en limoen. Fien Oosthuyse, patissier bij Niek Bossaert, benoemt namens de jury de creativiteit en smaak. 

 

Juryleden Fien , Bernard Proot en  maken de top 3 bekend in de categorie 'beste praline bij de studenten'.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?