Wedstrijdsmaak voor De Gouden IJsspatel 2018 bekend!

24 juli 2017

Jaarlijks strijden veel ijssalons om de titel ‘IJssalon van het Jaar’. Een onderdeel van deze wedstrijd is ‘De Gouden IJsspatel’. Hier staat de te bereiden ijssmaak centraal. Op maandag 24 juli om 17:00 uur maakte SVH Meesterijsbereider Bob Frie bekend dat de wedstrijdsmaak voor 2018 bosbessen is.

De bekendmaking vond plaats middels een Facebook livestream bij Blauwebessenland te America. De bekendmaking is nogmaals te bezichtigen op de Facebook pagina van het Ambachtelijk IJscentrum.

Bosbessen

De bosbes wordt vaak verward met de blauwe bes. Er zijn echter een aantal grote verschillen tussen beide bessensoorten. De bosbes groeit in tegenstelling tot de blauwe bes laag aan de grond. Daarnaast heeft een blauwe bes wit vruchtvlees, terwijl een bosbes paars vruchtvlees heeft. Een ander verschil is dat blauwe bessen in trossen aan de struik groeien en bosbessen zich individueel aan de struik bevinden.

Bosbessen-300x224 De Gouden IJspatel

Op 25 september worden tijdens Ice This Day alle ins en outs gedeeld over deze ijssmaak. Vervolgens zullen alle deelnemers op 14 en 15 december 2017 strijden in de eerste ronde van De Gouden IJsspatel. Een jury beoordeelt het bosbessensorbetijs en de beste 20 deelnemers gaan door naar de tweede ronde.

Deze tweede ronde vindt plaats tijdens de Horecava (8-12 januari 2018). Hier moeten de deelnemers wederom hun beste bosbessensorbetijs aan de jury presenteren.

Tijdens beide rondes worden de creaties blind geproefd; de jury weet dus niet welk ijs bij welke ijssalon hoort. Uiteindelijk wordt tijdens de IJsVak in februari 2018 de winnaar van De Gouden IJsspatel bekend gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven?