Wedstrijdsmaak 2016: Malaga-ijs

Wedstrijdsmaak 2016-malaga2

De smaak waar het tijdens de IJsVak-Wedstrijden van 2016 allemaal om draait, is malaga-ijs. Dat heeft de commissie IJsVak-Wedstrijden bepaald. Na het yoghurtijs van dit jaar (gewonnen door Ron Holland, IJscafé Holland in Uden), passievrucht in 2014 en vanille in 2013 (beide gewonnen door Jaap van Beem, Martino IJs in Rhenen) is het komend jaar tijd voor een ijsjes met gewelde rozijnen.

Warm en uitdagend

Gekozen is voor malaga-ijs, omdat het na jaren met wat frisse en fruitige smaken, nu tijd is voor een warme smaak. Maar ook omdat het voor veel ijsmakers nog best een uitdagende smaak is, vertelt Jacques Vos, namens het wedstrijdbestuur. “Je hebt te maken met rozijnen die moeten worden geweld: hoeveel rozijnen gebruik je? En welke? Hoe lang laat je ze wellen? Welke wijn geeft de gewenste smaak? Technologisch gezien blijkt het nog best een ingewikkeld ijsje om te maken.”

Trendy touch

Vos beseft dat malaga-ijs geen vernieuwende smaak is. “Het is een klassieker. Maar wél eentje waar je als ijsbereider alle kanten mee op kunt. Er is ruimte voor een trendy touch. Bovendien is het een aantrekkelijke smaak die door veel ijsliefhebbers wordt gewaardeerd, wat ook commercieel interessant is”, licht hij de keuze toe.

Gouden IJsspatel

De strijd om de Gouden IJsspatel wordt weer gestreden in het IJscentrum in Wageningen. Het wedstrijdijs wordt gedraaid op donderdag 28 januari; de dag erna op vrijdag 29 januari is de jurybeoordeling. In november vindt een briefing plaats waarbij alle in’s en out’s van de wedstrijddeelname wordt toegelicht.

Gouden IJscreatie

De Gouden IJscreatie vindt plaats op 2 februari, tijdens de eerste beursdag van IJsVak-Beurs 2016. Meer informatie over de wedstrijden volgt in de VAIJ-nieuwsbrief die volgende week verschijnt.