Wat lazen we in het laatste kwartaal?

31 december 2020

In aanloop naar 2021 kijken we terug op het afgelopen jaar. Welke artikelen werden het meest gelezen op onze website? Wat lazen de bezoekers van onze website het laatste kwartaal van 2020? De top 5 van oktober, november en december.

1. Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Vol verbazing keken ambachtelijke ijsbereiders in oktober naar de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over ‘IJssalonijs’, het fabrieksijs dat in de schappen van de supermarkt ligt onder de noemer ‘ambachtelijk’. Waar vooraf gehoopt werd op het maken van een duidelijk onderscheid tussen het ijs van de retailgigant en een schepijsje van een ambachtelijke ijssalon, kwam die laatste groep van een koude kermis thuis. “We worden neergezet als gifmengers”, reageerde Hidde de Brabander, manager van de vakschool IJscentrum.

2. Hoe snel smelt ijs?

Het smelten van ijs is een belangrijk item. De afsmeltsnelheid heeft direct verband met het mondgevoel dat ontstaat bij het eten van ijs en de smaakbeleving die je daarbij ervaart. Als daar iets mis mee is, dan ervaart de consument dat ook en baseert daarop zijn oordeel. Een goede reden om het smeltgedrag eens onder de loep te nemen. Dat doet Jacques Vos in dit artikel.

3. IJscentrum presenteert IJscalculator

Eind oktober zette het IJscentrum het receptuurberekeningsprogramma IJscalculator online. Deze calculator werd kostenloos beschikbaar gesteld. “Met het motto ‘Kennis delen is macht’ willen we laten zien dat we meer zijn dan alleen een opleider. We zijn een kennisinstituut”, vertelde manager Hidde de Brabander.

4. ‘Gastvrijheid kost niks’

Voor het vakblad bezochten we dit jaar vistaria De Fontein in Westkapelle. Ramon de Witte runt de vistaria, zijn broer Pascal de naastgelegen brasserie. Belangrijk in hun assortiment is het verse schepijs.

5. IJssalons blijven open tijdens de lockdown

Op 14 december kondige premier Rutte een nieuwe lockdown aan. IJssalons kunnen open blijven, maakte het Ambachtelijk IJscentrum bekend. Wel werd het coronaprotocol voor ijssalons aangepast en adviseerde de vereniging: ‘Zet maximaal in op afhalen’.

 

Altijd op de hoogte blijven?