Wat is de ideale temperatuur om ijs te bewaren en scheppen?

13 september 2019
Foto: Unsplash

BEDRIJFSINFORMATIE | Je hebt in een ijssalon met een groot aantal dingen rekening te houden. Is de inrichting van de ijssalon aantrekkelijk voor klanten? Zijn er genoeg lekkere en opvallende smaken te krijgen? Komen er wel genoeg klanten naar de ijssalon? Er zijn echter ook meerdere praktische zaken die belangrijk zijn. Daaronder: wat is de ideale temperatuur in een ijssalon? Op welke temperatuur kun je ijs het beste bewaren – en het beste scheppen?

IJs schept het beste op de ideale temperatuur

Als ondernemer met een ijswinkel wil je natuurlijk dat je klanten tevreden zijn over het ijs. Je doel is daarbij wellicht zelfs tot de beste ijssalons van het land te behoren. Je bereikt dit door ervoor te zorgen dat je een assortiment biedt waar mensen iets van hun voorkeur in vinden en daarbij een uitstekende service te bieden. Maar het is minimaal zo belangrijk dat je product is wat het moet zijn. Met andere woorden: het ijs moet van hoge kwaliteit zijn. Niet alleen op het gebied van smaak, maar ook de temperatuur. Wordt ijs te warm bewaard, dan wordt het zacht. Maar is het ijs juist weer te koud, dan kristalliseert het. Beide situaties zorgen voor een smaakvermindering en een onaangename structuur. Op de juiste temperatuur zorg je ervoor dat jij het lekkerste ijs aanbiedt. Bijzonder belangrijk dus.

De ideale temperatuur voor ijs

Bij het bekijken wat de ideale temperatuur is voor ijs, is het belangrijk om een onderscheid te maken. Er is namelijk een ideale temperatuur waarop het ijs wordt bewaard als dit net is gemaakt, maar er is ook een ideale temperatuur waarop het ijs het makkelijkst te scheppen is. De beste temperatuur voor het bewaren van het ijs ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius. Met deze temperatuur ben je er zeker van dat de structuur en smaak het best behouden blijven. Scheppen doe je het best bij een temperatuur van -15 graden Celsius. Bij deze temperatuur is het namelijk zo dat het ijs het makkelijkst te scheppen is, maar ook een aangename structuur heeft om te eten.

Uitdagingen tijdens hittegolven

Wil je ijs bereiden bij de best mogelijke temperatuur? Houd dan rekening met de temperatuur buiten. Bij een hittegolf zul je bijvoorbeeld extra hard moeten vriezen om het ijs op de goede temperatuur te houden. Dat zorgt voor extra uitdagingen. Let ook op de kosten bij het koelen en bewaren van ijs. Vriezers zullen overuren moeten maken, wat het de moeite waard maakt om eens energieleveranciers te vergelijken. Bij grootverbruik kan een klein prijsverschil al grote impact hebben. Houd rekening met de ideale temperatuur, dan zullen de klanten zeker blijven komen.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?