Vanille is duurder dan zilver

Vanille

Britse ijsmakers zitten in zak en as. Sinds 2 jaar is de prijs van vanille op de wereldmarkt exorbitant gestegen. De geurige specerij kost inmiddels per kilo $600 en is daarmee duurder dan zilver, schrijft de BBC. De prijsstijging is onder meer te wijten aan de cycloon Enawo, die in 2017 ruim 20% van de vanillepeulplantages op Madagaskar verwoestte. Meer dan 75% van alle vanille wereldwijd is afkomstig van Madagaskar.

IJsmakers en gebakproducenten gaan op verschillende manieren met de prijsstijging om. De grotere partijen stappen over op synthetisch vanilline. Ambachtelijke producenten halen noodgedwongen een deel van hun smaken uit het assortiment. Voor Nederlandse ijsbereiders Is er een lichtpuntje: sinds enkele jaren groeit er in ons land ‘Nedervanille’ in de kas. Zo is er in ieder geval lokaal vanille beschikbaar. Door de schaarste zal de prijs niet dalen.

Bron: Foodlog

Lees ook
Sigep 2019: noviteiten in de details

Sigep 2019: noviteiten in de details

Dit jaar vindt de ijsbeurs Sigep voor de 40e keer plaats in het Italiaanse Rimini, van 19 t/m 23 januari. De beurs is door de jaren heen veranderd naar een ontmoetingsplek waar naast ijs ook veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie kan worden opgedaan. Op de eerste dag van Sigep zijn we nog niet heel veel nieuwe dingen tegengekomen....

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Komende zaterdag gaat de ijsbeurs Sigep van start. Van 19 tot en met 23 januari staat het Expo Center in Rimini, Italië niet alleen in het teken van ijs, maar er is veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie. Want Sigep is de laatste jaren meer dan een ijsbeurs. Ook deze veertigste editie laat zien hoe verschillende vakgebieden...

IJs van Co succesvol door eenvoud

IJs van Co succesvol door eenvoud

IJs van Co heeft één loket, in Hoenderloo. Ze verkopen slechts één smaak ijs: vanille. Ook verkopen ze geen koffie, hebben ze geen zitjes en geen coupes. Toch trekken ze honderden bezoekers per dag. Het geheim? “Gewoon een heel goed ijsje! En áltijd vers. Je moet je onderscheiden. Dat doen wij door ons assortiment...