Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

HAACP keuring IJscentrum

De eerste HACCP-inspectie op de nieuwe locatie van het IJscentrum, de Food Innovation Academy in Vlaardingen, zit erop. Op woensdag 27 mei deelden de cursisten aan de cursus IJsbereider het lokaal met een inspecteur van Houwers Groep. De ruimte werd onder de loep genomen, maar ook docent en cursisten moesten paraat staan voor vragen. Met een score van 91 uit 100 punten is vakdocent Hidde de Brabander erg tevreden.

“Na een inwerkperiode - het IJscentrum opende op 1 oktober 2019 - en natuurlijk een paar stille maanden door de coronamaatregelen, was het tijd voor een nulmeting”, licht docent Hidde de Brabander het verzoek om een onafhankelijke inspectie toe. “Voor ons is deze eerste inspectie het moment om bevestiging te krijgen van de zaken waarvan wij denken dat we dit goed verzorgd hebben.” Met een resultaat van 91 punten op het rapport belandt het IJscentrum in de hoogste categorie: groen. Dit houdt voor het inspectiebureau in dat ‘de basisvoorwaarden en processtappen uit de hygiënecode goed bekend zijn, dat er kennis is van voedselveiligheid en dat men voldoende alert is op tekortkomingen’.

Alles onder controle

Met name over de faciliteiten was inspecteur Pieter Heuvelmans erg te spreken. “Het is een nieuw pand, alles is tot in de puntjes afgewerkt. Alles is schoon en we hebben alles in huis om op een zeer verantwoordelijke manier ijs te produceren”, vertelt De Brabander. Net als er tijdens een inspectie bij een regulier bedrijf medewerkers worden ondervraagd, werden er nu vragen gesteld aan de cursisten. “Ze gaven goed aan op de hoogte te zijn van het werkproces en hadden alles onder controle”, stelt de vakdocent trots. Daar zat hij eerlijk gezegd ook niet over in. “Voedselveiligheid en hygiëne omvatten een groot deel van de cursus. We behandelen dit al vanaf de eerste lesdag. Deze onderwerpen komen binnen het hele ijsbereidingsproces aan bod.”

Om het HACCP-certificaat te behouden, is het belangrijk om eventuele verbeterpunten op te pakken. “Al gedaan”, reageert De Brabander. Het ging om slechts twee kleine aanpassingen in de hygiëne-app die we tijdens de cursus gebruiken. Bij de volgende - onaangekonidigde-  inspectie gaan we voor de 100 punten.”

Het IJscentrum is inmiddels weer gestart met het geven van cursussen. Zo lang de coronamaatregelen gelden worden de lessen met kleinere groepen gegeven. Om zo de onderlinge anderhalve meter afstand te kunnen garanderen.

Lees ook
Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.