Twee nieuwe dagtrainingen bij het IJscentrum

IJScentrum_training cacao en chocolade

Foto: IJscentrum

Het IJscentrum komt voorjaar 2021 met twee nieuwe dagtrainingen die de focus leggen op één onderwerp. De eerste training gaat in op bindmiddelen en emulgatoren, de tweede op cacao en chocolade-ijs. Met deze nieuwe trainingen richt het IJscentrum zich op ijsbereiders die zich verder willen specialiseren.

Bindmiddelen en emulgatoren

Er worden heel veel bindmiddelmixen gebruikt in de ijssalon.. Vaak gebruiken ijsbereiders een standaard bindmiddelmix. Daar is niets mis mee, maar wat zit er eigenlijk in? Weten waaruit een recept is opgebouwd, draagt bij aan het kunnen optimaliseren van je recepturen.

Tijdens de training Bindmiddelen en emulgatoren leren ijsbereiders onderscheid maken tussen (de werking van) verschillende bindmiddelen. Wat doet guargom, waarom voeg je johannesbroodpitmeel toe? Ook leer je zelf enkelvoudige en meervoudige bindmiddelen opbouwen. De beschikbare kant-en-klaarmixen voor bindmiddelen worden nader toegelicht. Emulgatoren, warme en koude bindmiddelen komen aan de orde. In zowel ijs op waterbasis als melkbasis.

Cacao en chocolade-ijs

In hoeverre wordt er bij het berekenen van een ijsje rekening gehouden met het ingrediënt cacao? Want cacao kent vele varianties. Zo is er magere en vollemelkpoeder, maar is cacao ook verkrijgbaar in diverse vetpercentages. Tijdens de cursus Cacao en chocolade-ijs leren ijsbereiders cacao beter ‘begrijpen’. Daarnaast komen alle chocoladesoorten aan bod. Zodat je met deze kennis een perfect chocolade-ijs kunt samenstellen.

Deze dagtraining bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Naast vetpercentages berekenen, ga je aan de slag met diverse manieren van verwerken van chocolade in ijs. Aan bod komen alle soorten chocolade-ijs: melk, puur, wit, Ruby en sherbet.

Ga voor meer informatie over deze en andere cursussen naar de website van het IJscentrum

Dossiers
Lees ook
Chef-kok ontwikkelt ijscalculator Ice Solution

Chef-kok ontwikkelt ijscalculator Ice Solution

Herman Cooijmans, chef kok en eigenaar van Restaurant EDEN* in Valkenswaard, ontwikkelde de afgelopen jaren een ijscalculator. Deze app genereert voor elke gewenste smaak een ijsrecept. “Zo kan ik gekke ingrediënten en smaakstoffen toevoegen.”

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.