Toppers op diploma-uitreiking IJscentrum

20 juni 2017

Het IJscentrum in Wageningen heeft na een succesvol seizoen 57 IJsbereiders en twee Gespecialiseerd IJsbereiders afgeleverd. Ook ontving een groot aantal cursisten het deelcertificaat voor de praktijk of theorie binnen de opleiding IJsbereider, of voor Technologie binnen de opleiding Gespecialiseerd IJsbereider. Tijdens een feestelijke diploma-uitreiking op het IJscentrum in Wageningen werden maandag 19 juni de diploma’s en certificaten uitgereikt.

Tekst: Clara Bloemhof | Foto’s: Oscar van der Wijk

  • diploma-uitreiking-alle-cursisten-Medium-300x200 Alle cursisten

Tijdens de uitreiking werd de Vlaamse Christof Thorrez in het zonnetje gezet. Samen met Leon Kees (IJssalon Kees in Geldrop) mocht hij het diploma voor Gespecialiseerd IJsbereider in ontvangst nemen. Thorrez is de eerste Vlaamse cursist die zich Gespecialiseerd IJsbereider mag noemen. De eigenaar van ijstaartenconcept Surprice in Houthulst nam het diploma met trots in ontvangst en liet in een korte speech weten dat het wel afzien was om wekelijks van de Vlaamse kust naar Wageningen af te reizen. “Met name omdat de cursusperiode in Wageningen net in een drukke periode voor Belgische ijsbereiders valt. Wanneer het wat rustiger is op de Nederlandse markt, zitten wij middenin de ijstaartenproductie voor de communieperiode, die bij ons traditie is.”

Maar over de kwaliteit van de opleiding kon Thorrez niets dan lovends zeggen. “Iedereen zou de opleiding tot ijsbereider en de vervolgopleiding tot gespecialiseerd ijsbereider moeten volgen op het IJscentrum. Iedere Nederlander, maar ook iedere Belg die zich in dit vak wil specialiseren.” Thorrez benadrukte het voordeel van de diversiteit aan machines die het IJscentrum huist. “Maar de belangrijkste reden om de opleiding te volgen is dat je echt met verstand van zaken naar huis gaat. Dat is tegenover leveranciers handig; je laat je niet zomaar iets verkopen. Maar ook tegenover klanten sta je steviger in je schoenen, door te wéten waar je het over hebt. Bijvoorbeeld wanneer men vragen heeft over lactosevrij of suikerarm ijs.”

Best geslaagde cursisten

Ondanks de hitte kwamen de meeste geslaagde cursisten toch naar Wageningen afgereisd om hun diploma of certificaat in ontvangst te nemen. Jaarlijks is er één gediplomeerde ijsbereider die als ‘Best geslaagde’ uit de bus komt. Maar dit jaar besloot de examencommissie na lang beraad dat er twee dames met kop en schouders bovenuit staken. Marloes van Dijk en Baukje Elzinga mochten naar voren komen en SVH Meesterijsbereider Bob Frie de hand schudden. Van hem kregen zij de toezegging dat zij beiden een dag bij een lid van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders naar keuze mogen meelopen. Zowel Marloes (28) als Baukje (29) was blij verrast. “Ik had dit echt niet verwacht”, zegt Marloes nog wat beduusd. Ook Baukje wist dat ze hoge cijfers had gehaald, maar dat ze echt bij de top zat, was niet in haar opgekomen.

Marloes, die op de melkveehouderij Tameroord in De Bilt woont, deed de opleiding tot IJsbereider omdat ze samen met eigenaar Henk Wismeijer volgend seizoen een ijssalon binnen de boerderij wil opstarten. “Het idee om ijs te maken bestaat al redelijk lang. We willen heel graag meer doen met de melk dan alleen maar naar Campina brengen. We zijn op zoek gegaan naar een passende opleiding en na één cursusdag wisten het zeker: ‘Dit moeten we gaan doen!’. Een naam hebben we nog niet, maar het diploma is in ieder geval al binnen.”

Baukje werkt bij bakkerij/ijssalon Fledderus in het Drentse Hooghalen. Als verkoopmedewerkster houdt ze zich bezig met alles wat er aan de voorkant van de zaak gebeurt. “Lunch bereiden, ijscoupes uitserveren... maar ik wilde het zelf leren bereiden. Die mogelijkheid kreeg ik bij Fledderus: elke zondag heb ik de ijskeuken voor mezelf en mag ik experimenteren met verschillende smaken. Vooral de scheikunde die er achter het ijsmaken schuilt, vind ik heel fascinerend.” Dat verklaart waarschijnlijk haar 9,5 op de theorie. “Eigenlijk vind ik alles wat met food te maken heeft interessant. Ik zou ook nog wel mijn baristadiploma willen behalen en een broodbakcursus willen doen.” Een eigen bedrijf is nog niet iets wat Baukje ambieert, voorlopig geniet ze van de vrijheid die ze van Harm en Alice Fledderus krijgt. “Het zou fijn zijn als ik kan groeien binnen dit bedrijf.”

Voltooien opleiding

De 29 cursisten die afgelopen maandag een deelcertificaat (theorie of praktijk) mochten komen ophalen, krijgen nog één jaar de mogelijkheid om ook de andere helft van de opleiding te voltooien. Voor degenen die geslaagd zijn voor Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie, is er dit najaar de mogelijkheid om het andere deel, Vaktechniek, te volgen.

In de volgende editie van vakblad IJs! meer over Christof Thorrez en het belang van het IJscentrum voor de Belgische markt.

 

Altijd op de hoogte blijven?