Top-ijsbereider Kees Raat lanceert tofu-ijs

17 juni 2016

AMSTERDAM - Tofu is bezig aan een opmars. Werd het ‘witte blok’ tot voor kort alleen bereid door vegetariërs en fans van de Aziatische keuken, tegenwoordig werken hippe topkoks met tofu en komt het steeds vaker op het bord van flexitariërs. Ter illustratie van deze ontwikkeling werd op de verjaardag van Tofupedia, het tofu-ijs van de innovatieve ijsbereider Kees Raat gelanceerd.

Gezond

Volgens food trendwatcher Anneke Ammerlaan past tofu in de trend van bewuster en gezonder eten. “Tofu is 100 procent plantaardig, laat zich op verschillende wijzen bereiden en kan in tal van gerechten worden toegepast. Traditioneel kan dat ook in combinatie met vlees, maar we zien vooral flexitariërs bewust voor tofu kiezen als een volwaardige vervanger van vlees.”

Informeren

Tofupedia.com is een jaar geleden gestart om consumenten te informeren over tofu en met creatieve recepten te inspireren. De website blijkt in een grote behoefte te voorzien. De voordelen en veelzijdigheid van tofu zijn bij het grote publiek nog onbekend. “Tofu zit nog teveel in de groene hoek. Dat is goed vanuit een gezondheids- en duurzaamheidsoogpunt maar culinair gezien ronduit jammer. Topchefs experimenteren steeds meer met tofu. En dan zeker niet alleen de chefs met Aziatische roots. Tofu wordt toegevoegd als extra ingrediënt of is een plantaardige vervanger voor room”, aldus Ammerlaan. Consumenten moeten nog wel voorgelicht worden over de mogelijkheden van tofu. Dat is het afgelopen jaar via Tofupedia al goed gelukt.

Schijf van Vijf

Dit jaar zette het Voedingscentrum tofu ook op zijn ‘Schijf van vijf’. “Dat is een erkenning voor het product”, volgens de trendwatcher. “Tofu is rijk aan vitamines en mineralen, bevat weinig calorieën, veel plantaardige eiwitten en is dus een prima vervanger van vlees of vis.”

Peulvruchten

In de Aziatische wereld is tofu een veelgebruikt ingrediënt, via deze keukens kwam het ooit ook op de Nederlandse markt. Nu wordt een groot deel in het Limburgse Landgraaf geproduceerd bij SoFine Foods. “Tofu wordt gemaakt van peulvruchten en is daarmee een fantastisch product. Het past in het nieuwe eten: minder vlees en meer peulvruchten. Wij gebruiken enkel biologische sojabonen, die niet genetisch gemanipuleerd zijn. Tofu kent een zelfde productiewijze als kaas, vandaar ook wel de aanduiding plantaardige kaas", licht Alexandra Snijders van SoFine Foods toe. Jaarlijks laat de afzet een gestage groei zien. “Enerzijds zien we dat tofu steeds meer gebruikt wordt door de avontuurlijke (thuis)kok die het verwerkt in salades, springrolls en zelfs bonbons. Daarnaast maken wij ook steeds meer gemaksproducten, zoals de wokblokjes. Deze producten zijn al gemarineerd en voorgebakken en daarmee makkelijk in gebruik en een prima vervanger van bijvoorbeeld kipblokjes. Nederlanders wokken wekelijks en doen dat ook steeds vaker vegetarisch. De recepten en bereidingstips op Tofupedia.com helpen absoluut nieuwe gebruikers verder op weg", aldus Snijders.

Plantaardig-schap

Op dit moment is tofu in de meeste supermarkten te vinden in het schap met vleesvervangers. Ammerlaan verwacht dat er in de toekomst een plantaardig-schap wordt ingericht met een plek voor tofu. “Tofu is niet alleen een vervanger van vlees. Er kan veel meer mee. De Aziatische keuken is daarvoor een belangrijke inspiratiebron.” Tofupedia signaleert ontwikkelingen en laat ook de veelzijdigheid zien met recepten als: tofu met groene asperges met daslook, pittige tofu-spread voor op een cracker, tofu-pizza voor kids, tofu-smoothies voor het ontbijt, een doperwtensoepje met kokos-tofu als lunchgerecht.

Tofu-ijs

Een van de bekendste ijsbereiders van Nederland, Kees Raat uit Amsterdam, ging ook aan de slag met tofu en creëerde zijn tofu-ijs, “Tofu verwerken tot ijs is een uitdaging. Er zit veel vocht in, je wilt geen stukjes in je ijs. Ik heb daarom de tofu gemarineerd in sojasaus met de schil van de Japanse citrusvrucht yuzu en vervolgens gemengd met een basis van water, banaan en suiker. Dat geeft een hele spannende en verrassende smaakcombinatie."

 

Altijd op de hoogte blijven?