Tips voor de beginnende bedrijfsvlogger

Vlog - beeld van Flickr!

Vloggen blijft populair. Het is een manier om veel fans en volgers te creëren. Niet alleen als privépersoon, maar ook als bedrijf. Met een vlog kun je je bedrijf een menselijk gezicht te geven en je volgers een kijkje achter de schermen geven. Sleutelwoord hierbij is authenticiteit. 

“Je moet niet vloggen om iets te verkopen”, stelt Dagmar Heijsteeg, journaliste en stadsvlogger. “Je moet vooral jezelf willen laten leren kennen, kennis willen delen of mensen willen helpen door tips en ideeën te delen. Via een vlog verkoop je geen product, maar veel meer jouw verhaal of een beleving.” Denk bijvoorbeeld aan het delen van je kennis als vakman, hoe een bepaald product tot stand komt of hoe je iets hebt bereikt.

Tips voor een bedrijfsvlog

Maar hoe pak je dit nu aan? Vakblad IJs! heeft elf tips voor de beginnende bedrijfsvlogger.

 1. Bedenk voor je gaat filmen hoe je je bedrijf wilt presenteren. Wat wil je uitstralen?
 2. Kies een onderwerp. Zorg dat je weet waar je het over wilt hebben.
 3. Wees goed voorbereid. Leg spullen klaar die nodig hebt en weet wat je wil zeggen.
 4. Draai eerst een keertje proef om vertrouwd te raken met het praten tegen je smartphone. Pas als je voelt dat je er klaar voor bent, ga je verder.
 5. Vraag van tevoren of mensen wel of niet in je vlog willen.
 6. Deel relevante en waardevolle content. Je hebt slechts kort de tijd om je publiek te imponeren. Zorg daarom dat iedere seconde telt. Wees creatief, uniek en origineel.
 7. Begin in een vertrouwde omgeving. Een omgeving waarin je echt jezelf kunt zijn en niet gestoord wordt. Begin met dingen uit te leggen waar je enthousiast van wordt. Geen inspiratie? Geef dan antwoord op de meest gestelde vragen van klanten.
 8. Laat je persoonlijkheid zien. Niet alles hoeft goed te gaan in je vlog en niet alles hoeft ingestudeerd te zijn. Spontaniteit wordt vaak juist enorm gewaardeerd.
 9. Deel je filmpje op social media als Twitter, Facebook en Instagram. Promoot jezelf door bij de video een link naar je website te plaatsen. Het werkt overigens beter om het filmpje te delen dan om een link naar het filmpje te plaatsen. Op internet verbruikt men het liefst zo min mogelijk handelingen.
 10. Gebruik in de begeleidende tekst hashtags met pakkende trefwoorden. Hiermee zorg je ervoor dat je filmpje via Facebook en Instagram bij de juiste mensen onder de aandacht komt.
 11. Vind je het spannend? Ben je zenuwachtig voor de camera? Zie je op tegen de technische kant? Het beste medicijn: gewoon beginnen. Op de recordknop van je smartphone drukken en praten. Probeer te ontdekken of vloggen iets voor je is. Wellicht ga je het steeds leuker vinden. Geldt voor jou het omgekeerde? Stop er dan direct mee.

Meer weten over vloggen? Lees dan het complete artikel 'Wat brengt vloggen de versspecialist' in Vakblad IJs 43-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een proefabonnement aan!

*Foto: Kennisland, Flickr

Dossiers
Lees ook
De beste ijssalons volgens 24Kitchen

De beste ijssalons volgens 24Kitchen

Televisiezender 24Kitchen ging op zoek naar de twintig beste ijssalons van Nederland. Dus vroegen ze aan hun volgers op social media wat zij de beste ijssalon vonden. Hieruit rolde de 24Kitchen ijssalonlijst 2019.

Acht punten die van je winkel een experience maken

Acht punten die van je winkel een experience maken

Experience wordt steeds belangrijker voor een winkel. Klanten zijn op zoek naar een ervaring. Het begrip experience-economy is al twintig jaar geleden bedacht, maar het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat een ‘ervaring’ precies is. Katelijn Quartier benoemt acht eigenschappen die van een winkel een experience maken.

‘Er zijn mensen die zeggen: waar begin je aan?’

‘Er zijn mensen die zeggen: waar begin je aan?’

Luuk Schaper (20) is patissier en werkt in de zaak van zijn ouders. Maar niet voor lang meer: deze zomer opent hij zijn eigen winkel in Krimpen aan de Lek. “In drukke periodes werk ik wel tien tot twaalf uur per dag. Maar dat maakt me niet uit, als ik maar met het vak bezig kan zijn.”