Taartbijbel - Hans Spitsbaard

Taartbijbel_Cover

Nadat Hans Spitsbaard in 2017 Heel Holland Bakt won, stopte hij met zijn studie om zich helemaal toe te leggen op een carrière in de patisserie. Hij liep mee bij Robèrt van Beckhoven en volgde daarna een intensief leertraject bij Patisserie de Rouw in Vught. Hoe mooi hij het vak vindt en wat zijn toekomstplannen zijn, vertelt hij in de rubriek De Toekomst. En hoewel hij vanaf nu vooral met chocolade aan de slag zal gaan, is aan de Taartbijbel goed te zien dat hij ook voor dat deel van de patisserie een grote liefde voelt.

Uiteraard begint de Taartbijbel zoals alle bijbels in deze reeks (zie ook de Broodbijbel van Hiljo Hillebrand en de Chocoladebijbel van Kees Raat) met veel praktische informatie over ingrediënten en materialen. Voor beginnende banketbakkers kan dat nog handig zijn, voor een ervaren bakker zitten daar waarschijnlijk niet veel nieuwe dingen bij.

In het hoofdstuk met de how-to’s laat Hans technieken zien voor onder meer bladerdeeg, amandeldeeg maar ook nougatine en praliné. Karamelliseren via natte en droge methode, tempereren in de magnetron, op marmer en het maken van allerlei chocolade-decoratie; Hans leert de thuisbakker (en de beginnende banketbakker) met kleine stapjes veel verschillende processen.

Vanaf het hoofdstuk ‘de klassiekers’ wordt het boek echt de moeite waard. De hazelnoot-, Sacher- en chipolatataart hebben een prachtige ouderwetse uitstraling. In het hoofdstuk ‘Hollands’ staan appeltaart- en vlaaivarianten, maar ook een pannenkoeken-tiramisutaart (waarvan uiteraard vooral het eerste deel Hollands is). De bokkenpootjestaart met advocaat in dit hoofdstuk is mijn persoonlijke favoriet. Uiteraard ruimt Hans daarna een heel hoofdstuk in voor ‘Frans’ met klassiekers zoals charlottes, een opéra en Paris-Brest. Naast de bekendere taarten maakt Hans ook een geheel eigen variant op een klassiek dessert: een
heuse poire belle Hélène-taart.

In Hans’ Taartbijbel mocht een deel ‘hartig’ niet ontbreken. Hij begint zijn boek namelijk met de anekdote dat hij voor zijn tweede verjaardag een hartige vistaart wilde, en ‘m met smaak opat. Vandaar het recept van een heuse Scandinavische broodtaart met vis. In het hoofdstuk ‘feest’ komen ingewikkeldere mousse- en andere laagjestaarten tot en met een klassieke bruidstaart aan bod. Hans sluit zijn Taartbijbel af met ‘wereld’ waar we cheesecakes, linzertorte, spekkoektaart en sticky toffee tegenkomen.

Kortom, van de klassiekers met een twist tot een paar heel vernieuwende ideeën; de Taartbijbel van deze jonge patissier biedt niet alleen de thuisbakker, maar ook de professional inspiratie om dingen misschien net even anders te doen.

De Taartbijbel van Hans Spitsbaard is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Titel: Langs de afgrond  | ISBN: 9789048847266 | Prijs: € 31,99

Dossiers
Lees ook
De taal van smaak – Reinier Spreen

De taal van smaak – Reinier Spreen

Lekker is een vreselijk woord. Waaróm is het lekker? Leg dat maar eens uit. ‘De taal van smaak’ gaat over hoe je woorden vindt voor wat je ruikt en proeft. Want smaak is een taal die je kunt leren spreken en verstaan. Je voegt een extra laag toe aan je ervaring. En spreek je hem eenmaal vloeiend, dan beleef je alles op een veel dieper niveau.

Vier de misser van de maand

Vier de misser van de maand

De kans dat jij geboren zou worden, was praktisch nul. Eén op de tien tot de 2.685.000ste, om precies te zijn. De kans dat je zult sterven, is honderd procent. Grote vraag is: wat doe je in de tussentijd? Wie wil je zijn? Wat wil je hebben? Wat wil je nalaten? Helemaal geen ingewikkelde vragen, volgens auteur, coach en entertrainer Jan van Setten.

Niets zo moeilijk als veranderen

Niets zo moeilijk als veranderen

Mensen hebben doelen nodig: ze wijzen de weg, geven energie, stimuleren actie, vergroten ons doorzettingsvermogen en stimuleren creativiteit. Vaak vraagt het bereiken van een doel om een gedragsverandering. En hoe je díe daadwerkelijk doorvoert, beschrijft Ben Tiggelaar in zijn nieuwste boek De Ladder.