SVH Meesterijsbereiders op IJs-Vak: ijsontbijt, workshop en ijsbuffet
De SVH Meesterijsbereiders waren duidelijk aanwezig op IJs-Vak. Ze trapten de beurs af met het ijsontbijt, streden om het beste meesterlijke ijsje, gaven de workshop ‘Desserts maken’ en verzorgden een Meesterlijk IJsbuffet op het IJsVak Gala.
Foto's: Ambachtelijk IJscentrum
Het IJsontbijt
De eerste dag van IJs-Vak konden bezoekers voor de start van de wedstrijden genieten van het door de Meesterijsbereiders bereidde ijsontbijt. Driehonderd bezoekers maakten op deze manier kennis met ambachtelijk ijs. Over het eitje werd zelfs gezegd: “Pas op, het is heet!” waarop bezoekers heel voorzichtig het eitje vastpakte, totdat ze doorhadden dat het ijs was.
Beste meesterlijke ijsje
De zondag stond ook in het teken van het meesterlijke ijsje. Elke SVH Meesterijsbereider creëerde een vernieuwende smaak voor het meesterlijke ijsje. De bezoekers konden deze de hele zondag proeven en stemmen op hun favoriet. Key West Lemon Pie van Luc Blok kwam als winnaar uit de bus.
Workshop desserts maken
Meesterijsbereiders Hidde de Brabander, Nils Hendrikse en Bas van Haaren gaven op zondag de workshop 'Desserts maken'. Tussen de wedstrijdrondes van de Gouden IJsspatel betraden zij het podium en lieten aan de bezoekers zien hoe je ijs kunt verwerken in desserts. Want ijs is namelijk niet gewoon ijs, je kunt er zoveel meer mee. Ze verrasten de toeschouwers met een Ricotta desserttaartje en een dessert appeltaartje.
IJsbuffet tijdens het IJsVak Gala
Maandagavond organiseerde het Ambachtelijk IJscentrum het IJsVak Gala. Het team van IJssalon Luciano van Luc Blok verzorgde die avond het Meesterlijk IJsbuffet. “Duidelijk was dat het team van Blok goed op elkaar ingespeeld is en ze goed geïnstrueerd waren”, meldt het Ambachtelijk IJscentrum. “De professionaliteit was terug te zien in het zeer uitgebreide buffet. Iedere aanwezige op het IJsVak Gala was het er ook zeker over eens: het IJsbuffet was een plaatje om te zien en heerlijk om van te eten. Nu het IJsVak Gala weer terug is zal het IJsbuffet hopelijk een vast item op de agenda worden.”
IJsTOPper
En tot slot reikten de SVH Meesterijsbereiders tijdens het IJsVak Gala de IJsTOPper uit. Deze onderscheiding gaat naar een persoon die veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector is. Dit keer koos het gilde voor Martin van Rossum, die zich al 24 jaar voor de ambachtelijke ijsbranche inzet.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Programma Europese Dag van het Ambachtelijk IJs
Morgen, op 24 maart, is het de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Op het programma staat onder andere de verkoop van het Golden Dreams-ijsje voor het Prinses Máxima Centrum en live muziek van twee winnaars van het Prinses Christina Concours.
Zo werkt alcohol in je ijs
Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.
Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023
Zes ijssalons maken kans op de titel IJssalon van het Jaar 2023. Zij krijgen tussen nu en eind mei bezoek van verschillende professionals. Half juni maakt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum bekend welke ijssalon wint.