Start-up maakt roomijs van diervrij melkeiwit

perfect-day-ijs

Beeld: Limited edition ice cream, Perfect Day, via Facebook

Voedselstart-ups verzinnen het ene innovatieve product na het andere. In de categorie zuivel komt daar nu roomijs bij: mét dierlijke eiwitten, maar zónder de inmenging van dieren.

In veel gevallen zijn plantaardige producten qua smaak en textuur niet in staat om dierlijke producten te evenaren. De Amerikaanse startup Perfect Day claimt toch een oplossing te hebben. De oprichters verzamelden zo’n $60 miljoen dollar van grootmachten uit de agro-business en ontwikkelden een nieuw product: dierlijk eiwit zonder dat er dieren aan te pas komen. 

Met behulp van gist en een bioreactor maakt Perfect Day echt melkeiwit zonder dat daar ook maar een enkele koe aan te pas komt. Met die eiwitten maken ze vervolgens 'diervrij roomijs'

Smaaktest

Vorige week was het diervrije roomijs voor het eerst te koop in de Verenigde Staten. De eerste 1.000 klanten konden voor een luttele $60 drie pints aanschaffen. Binnen anderhalve dag waren alle pintsuitverkocht.

Voor The New Food Economy testte Paul Shapiro, de man van het kweekvlees-boek, het diervrije ijs. Hij waagde zich aan de smaken ‘Milky Chocolate’ en ‘Vanilla Salted Fudge’ en vergeleek die met een portie zuivelvrij ijs van een commercieel verkrijgbaar merk. Hij vindt dat “het zuivelvrije ijs inderdaad minder romig binnenkomt dan de diervrije Perfect Day-varianten.”

Doelgroep

Shapiro vraagt zich ook hardop af voor wie het ijs bedoeld is: “Willen mensen die op zoek zijn naar zuivelvrij ijs wel een product met echte melkeiwitten, zelfs als die niet van een koe komen? Vermoedelijk zullen consumenten die zich uitsluitend laten leiden door de bezorgdheid over het welzijn van de dieren en het milieu in de veeteelt, deze producten kopen.” 

Dat is precies de boodschap die de jonge oprichters uitdragen. Zij kiezen voor veganisme omdat ze zich zorgen maken over de impact van hun voeding op het dierenwelzijn en het milieu, maar zijn niet tegen dierlijke eiwitten. 

Oude technologie

De gistsoort die Perfect Day gebruikt voor het produceren van het melkeiwit wordt al tientallen jaren gebruikt om stremsel te maken voor kaas. Nu de eerste stap naar diervrije zuivelproducten is gezet, zullen er in de toekomst wellicht meerdere voedingsmiddelen gemaakt worden met deze technologie.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
IJs van Bakker van Helden

IJs van Bakker van Helden

Bakker van Helden is al bijna zestig jaar gevestigd in Middelharnis. Door continue in te spelen op de wensen van de klant doen Peter en Selma van Helden goede zaken op het dunbevolkte eiland Goeree-Overflakkee. “Jongeren kopen geen gebak, wel ijs.”

De ijsstrends in Italië

De ijsstrends in Italië

In Italië is het volop zomer. De organisatie van SIGEP, de bekende ijsbeurs in Italië, zet daarom de laatste trends in op een rijtje. Wat gebeurt er op ijsgebied in Rimini?

Welke landen nemen deel aan de Gelato World Cup 2020?

Welke landen nemen deel aan de Gelato World Cup 2020?

In 2020 vindt tijdens Sigep de negende editie van de Coppa del Mondo della Gelateria, de Gelato World Cup, plaats. De organisatie maakte onlangs bekend welke landen deelnemen aan deze editie van de wedstrijd.