Sonneclaer: Biologische melkveehouderij, kampeerboerderij en ijsmakerij

Foto: Mischa Brendel

Foto: Mischa Brendel

Zo’n veertig jaar geleden begonnen Barend en Tineke Mul een zwaar vervallen hoeve te pachten in het Drentse Fluitenberg om een melkveebedrijf te beginnen. Vier decennia later runt de familie een biologisch melkveebedrijf, een kampeerboerderij en hebben ze een ijsmakerij onder de naam ‘Sonneclaer’. Waar heeft deze familie hun succes aan te danken en wat maakt dit bedrijf speciaal?

Alle begin is moeilijk, en dit gold ook zeker voor het bedrijf van de familie Mul. Vooral de ijsverkoop, gericht op het leveren aan restaurants, ijssalons en delicatessenwinkels, had het zwaar. Restaurants hadden hun bedenkingen bij het inkopen van boerderij-ijs. In de eerste jaren was Barend daarom al blij met de groei van vijftien naar vijfentwintig restaurants, maar de echte groei kwam pas later toen zijn zoon ook in het bedrijf ging werken. In korte tijd groeide Sonneclaer van vijfentwintig naar meer dan honderd afnemers van het ambachtelijke ijs. Tegenwoordig kan het bedrijf meer dan 3.000 liter ijs per dag produceren en leveren.

Zoals elk bedrijf, kent Sonneclaer ook zijn uitdagingen. Vooral de levering van het ijs kan problemen geven. Vanwege slechte ervaringen met het transport van ijs in het verleden, neemt het bedrijf het logistieke deel ook op zich. En dat is erg ingewikkeld, aangezien maar 10 procent van het ijs op de boerderij zelf verkocht wordt. De rest van de afnemers liggen verspreid over heel Nederland.

Toch zou Barend de ijsmakerij niet graag willen missen. “Het is een heel fascinerend en uitdagend vak. We krijgen bijvoorbeeld heel veel feedback van restaurants over nieuwe smaken en ze komen met goeie input voor mij.”

Meer weten over Barend en Tineke Mul en hun bedrijf? Lees dan het complete artikel van Mischa Brendel in Vakblad IJs 47-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een voordelig introductieabonnement af voor maar €39,99 ex BTW voor het eerste jaar!

Dossiers
Lees ook
Bakeplus helpt de startende ijsbereider

Bakeplus helpt de startende ijsbereider

In juli 2017 opende Xander Struijk IJshoeve Sloten. Een verrassende carrièrekeuze voor de voormalig student tandheelkunde. Nog geen twee jaar na de opening werd IJshoeve Sloten opgenomen in de lijst van vijftien beste ijssalons van Amsterdam. “Ik krijg dezelfde waardering als de grote familiebedrijven, dat voelt goed voor een beginneling.”

Hygiënecode 2020:  Musthave voor de ijsbereider

Hygiënecode 2020: Musthave voor de ijsbereider

Nog één laatste goedkeuring en dan is het officieel: de Hygiënecode voor de Ambachtelijke IJsbereiding is gereed. De huidige HACCP-handleiding stamt uit 2011. Inspectiebedrijf en ontwikkelaar van de hygiënecode Houwers Groep gaf tijdens kennisevent Ice This Day een sneak preview.

Bij Lorenzo IJssalon straalt de variatie ervan af

Bij Lorenzo IJssalon straalt de variatie ervan af

Lorenz en Monica de Groot zijn de eigenaren van de Utrechtse ijssalon Lorenzo. Lorenzo ijssalon opende in 2003 de deuren in de Utrechtse Rivierenwijk en is sindsdien een succes. De twee zijn gediplomeerde en gespecialiseerde ijsbereiders en hebben vele bijzondere smaken in het assortiment. Klanten met een allergie of diabetes hebt of vegans kunnen...