Sonneclaer: Biologische melkveehouderij, kampeerboerderij en ijsmakerij

4 december 2019

Foto: Mischa Brendel

Zo’n veertig jaar geleden begonnen Barend en Tineke Mul een zwaar vervallen hoeve te pachten in het Drentse Fluitenberg om een melkveebedrijf te beginnen. Vier decennia later runt de familie een biologisch melkveebedrijf, een kampeerboerderij en hebben ze een ijsmakerij onder de naam ‘Sonneclaer’. Waar heeft deze familie hun succes aan te danken en wat maakt dit bedrijf speciaal?

Alle begin is moeilijk, en dit gold ook zeker voor het bedrijf van de familie Mul. Vooral de ijsverkoop, gericht op het leveren aan restaurants, ijssalons en delicatessenwinkels, had het zwaar. Restaurants hadden hun bedenkingen bij het inkopen van boerderij-ijs. In de eerste jaren was Barend daarom al blij met de groei van vijftien naar vijfentwintig restaurants, maar de echte groei kwam pas later toen zijn zoon ook in het bedrijf ging werken. In korte tijd groeide Sonneclaer van vijfentwintig naar meer dan honderd afnemers van het ambachtelijke ijs. Tegenwoordig kan het bedrijf meer dan 3.000 liter ijs per dag produceren en leveren.

Zoals elk bedrijf, kent Sonneclaer ook zijn uitdagingen. Vooral de levering van het ijs kan problemen geven. Vanwege slechte ervaringen met het transport van ijs in het verleden, neemt het bedrijf het logistieke deel ook op zich. En dat is erg ingewikkeld, aangezien maar 10 procent van het ijs op de boerderij zelf verkocht wordt. De rest van de afnemers liggen verspreid over heel Nederland.

Toch zou Barend de ijsmakerij niet graag willen missen. “Het is een heel fascinerend en uitdagend vak. We krijgen bijvoorbeeld heel veel feedback van restaurants over nieuwe smaken en ze komen met goeie input voor mij.”

Meer weten over Barend en Tineke Mul en hun bedrijf? Lees dan het complete artikel van Mischa Brendel in Vakblad IJs 47-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een voordelig introductieabonnement af voor maar €39,99 ex BTW voor het eerste jaar!

Altijd op de hoogte blijven?