Sonneclaer: Biologische melkveehouderij, kampeerboerderij en ijsmakerij

Foto: Mischa Brendel

Foto: Mischa Brendel

Zo’n veertig jaar geleden begonnen Barend en Tineke Mul een zwaar vervallen hoeve te pachten in het Drentse Fluitenberg om een melkveebedrijf te beginnen. Vier decennia later runt de familie een biologisch melkveebedrijf, een kampeerboerderij en hebben ze een ijsmakerij onder de naam ‘Sonneclaer’. Waar heeft deze familie hun succes aan te danken en wat maakt dit bedrijf speciaal?

Alle begin is moeilijk, en dit gold ook zeker voor het bedrijf van de familie Mul. Vooral de ijsverkoop, gericht op het leveren aan restaurants, ijssalons en delicatessenwinkels, had het zwaar. Restaurants hadden hun bedenkingen bij het inkopen van boerderij-ijs. In de eerste jaren was Barend daarom al blij met de groei van vijftien naar vijfentwintig restaurants, maar de echte groei kwam pas later toen zijn zoon ook in het bedrijf ging werken. In korte tijd groeide Sonneclaer van vijfentwintig naar meer dan honderd afnemers van het ambachtelijke ijs. Tegenwoordig kan het bedrijf meer dan 3.000 liter ijs per dag produceren en leveren.

Zoals elk bedrijf, kent Sonneclaer ook zijn uitdagingen. Vooral de levering van het ijs kan problemen geven. Vanwege slechte ervaringen met het transport van ijs in het verleden, neemt het bedrijf het logistieke deel ook op zich. En dat is erg ingewikkeld, aangezien maar 10 procent van het ijs op de boerderij zelf verkocht wordt. De rest van de afnemers liggen verspreid over heel Nederland.

Toch zou Barend de ijsmakerij niet graag willen missen. “Het is een heel fascinerend en uitdagend vak. We krijgen bijvoorbeeld heel veel feedback van restaurants over nieuwe smaken en ze komen met goeie input voor mij.”

Meer weten over Barend en Tineke Mul en hun bedrijf? Lees dan het complete artikel van Mischa Brendel in Vakblad IJs 47-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een voordelig introductieabonnement af voor maar €39,99 ex BTW voor het eerste jaar!

Dossiers
Lees ook
De zomer in met versoepelingen; coronaprotocol voor ijssalons per 1 juli

De zomer in met versoepelingen; coronaprotocol voor ijssalons per 1 juli

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft het coronaprotocol voor ijssalons herzien. Enigszins optimistisch kijken we terug naar de persconferentie van 24 juni. Hierin kondigde de premier aan dat er per 1 juli geen reserveringsplicht meer geldt voor de horeca. Ook de gezondheidscheck komt te vervallen. Dit biedt ijsliefhebbers meer ruimte voor een...

Culy selecteert de beste ijssalons van Rotterdam

Culy selecteert de beste ijssalons van Rotterdam

De zomer is begonnen en daar hoort een lekker ijsje bij. En dat haal je natuurlijk bij een goede ijssalon. Culy zet daarom de beste ijssalons van Rotterdam op een rijtje. Het platform gaat ook voor andere steden de beste ijssalons op een rijtje zetten.  De beste vijf IJssalons van Rotterdam zijn volgens Culy: 1. De IJssalon Met drie Rotterdamse...

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Met het vervallen van de reserveringsplicht in de horeca ziet de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum de komende zomermaanden lichtelijk positief in. “We zijn er nog lang niet, en omzet inhalen zal niet meer lukken. Maar we zijn blij elke verruiming van de maatregelen”, aldus voorzitter Teun Loonen.