Sigep: zwart ijs en minder suiker

23 januari 2018

De grootste ijsbeurs van Europa is drie dagen onderweg en biedt inzicht in de nieuwste trends en ontwikkelingen. Tot zover de conclusies van Vakblad IJs!: veel nieuwe smaken (ook in het vegan, suikervrije en allergenen-segment) en weinig nieuws op machine-gebied.

Het nieuws zit ‘m op Sigep dit jaar vooral in smaken. Echt nieuw is de ontwikkeling van vegan, suikervrij, gluten- en ander allergenenvrij ijs natuurlijk niet, maar er verschijnen in al die soorten wel steeds meer smaken en mogelijkheden op de markt. Zo zijn er voor veel ingrediënten en pasta’s natuurlijke varianten te vinden en zijn sommige ijssoorten zonder dierlijke ingrediënten nauwelijks nog van traditioneel ijs te onderscheiden. Haaks op de beweging richting ‘natuurlijk’ lijkt de ontwikkeling van zwart ijs te staan. Een aantal fabrikanten promoot op de beurs hun eigen variant. Je moet er zwarte tanden en tong voor over hebben, maar mogelijk wordt het een hit onder jongeren komende zomer.

‘Weinig nieuws op machinegebied’ is dit jaar een veelgehoorde opmerking op de beurs. Frigomat is één van de uitzonderingen die de regel bevestigt: met een nieuwe machine kan een kleine ijsbereider tot 20 liter draaien en bakjes vullen. “Een mooi apparaat voor bijvoorbeeld ijsmakers die aan lokale supermarkten leveren”, vindt Arjan Nijenhuis, de vertegenwoordiger van Frigomat in Nederland. De trend om meer lokale producten te verkopen dringt steeds verder door en kleinere ijsbereiders in Nederland gaan vaker leveren aan lokale winkels. Het kan ook een oplossing zijn voor diegenen die bijvoorbeeld kleine hoeveelheden suikervrij-ijs willen bereiden. “En heb je een opdracht voor een jubileum of een bedrijf dan kun je bekertjes van 100 milliliter vullen, er met een foodprinter een logo op zetten en klaar ben je”, aldus Nijenhuis. Voor ijsbereiders in gebieden waar veel Duitse toeristen komen, heeft hij nog een andere tip: koop een apparaat voor “spagetti-ijs”. “Bij ons vrijwel onbekend, maar Duitsers zijn er gek op.”

Dinsdag en woensdag kijkt Vakblad IJs! nog verder op de beurs dus houdt onze berichtgeving in de gaten, ook op ons Twitter- en Facebookaccount.

Altijd op de hoogte blijven?