Sigep: zwart ijs en minder suiker

Sigep 1

De grootste ijsbeurs van Europa is drie dagen onderweg en biedt inzicht in de nieuwste trends en ontwikkelingen. Tot zover de conclusies van Vakblad IJs!: veel nieuwe smaken (ook in het vegan, suikervrije en allergenen-segment) en weinig nieuws op machine-gebied.

Het nieuws zit ‘m op Sigep dit jaar vooral in smaken. Echt nieuw is de ontwikkeling van vegan, suikervrij, gluten- en ander allergenenvrij ijs natuurlijk niet, maar er verschijnen in al die soorten wel steeds meer smaken en mogelijkheden op de markt. Zo zijn er voor veel ingrediënten en pasta’s natuurlijke varianten te vinden en zijn sommige ijssoorten zonder dierlijke ingrediënten nauwelijks nog van traditioneel ijs te onderscheiden. Haaks op de beweging richting ‘natuurlijk’ lijkt de ontwikkeling van zwart ijs te staan. Een aantal fabrikanten promoot op de beurs hun eigen variant. Je moet er zwarte tanden en tong voor over hebben, maar mogelijk wordt het een hit onder jongeren komende zomer.

‘Weinig nieuws op machinegebied’ is dit jaar een veelgehoorde opmerking op de beurs. Frigomat is één van de uitzonderingen die de regel bevestigt: met een nieuwe machine kan een kleine ijsbereider tot 20 liter draaien en bakjes vullen. “Een mooi apparaat voor bijvoorbeeld ijsmakers die aan lokale supermarkten leveren”, vindt Arjan Nijenhuis, de vertegenwoordiger van Frigomat in Nederland. De trend om meer lokale producten te verkopen dringt steeds verder door en kleinere ijsbereiders in Nederland gaan vaker leveren aan lokale winkels. Het kan ook een oplossing zijn voor diegenen die bijvoorbeeld kleine hoeveelheden suikervrij-ijs willen bereiden. “En heb je een opdracht voor een jubileum of een bedrijf dan kun je bekertjes van 100 milliliter vullen, er met een foodprinter een logo op zetten en klaar ben je”, aldus Nijenhuis. Voor ijsbereiders in gebieden waar veel Duitse toeristen komen, heeft hij nog een andere tip: koop een apparaat voor “spagetti-ijs”. “Bij ons vrijwel onbekend, maar Duitsers zijn er gek op.”

Dinsdag en woensdag kijkt Vakblad IJs! nog verder op de beurs dus houdt onze berichtgeving in de gaten, ook op ons Twitter- en Facebookaccount.

Lees ook
Hans Kennis: 25e jubileum Meesterijsbereider

Hans Kennis: 25e jubileum Meesterijsbereider

IJsbereider Hans Kennis vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum als Meesterijsbereider. Hij werd verrast met een feest.

Nieuwe ijsmachine kopen? Zo pak je dat aan!

Nieuwe ijsmachine kopen? Zo pak je dat aan!

De uitdrukking ‘niet over één nacht ijs gaan’, is zelden zo passend als bij de aanschaf van een nieuwe ijsmachine. Zo’n flinke investering vraagt om een goede oriëntering. We vroegen drie ijsmakers die lid zijn van de VOC hoe ze dat doen. “Iedereen heeft zo zijn eigen merkvoorkeur, maar het gaat er om wat je...

IJs in de media - juli 2022

IJs in de media - juli 2022

De populariteit van ijsboerderijen, minder ijsverkoop bij warme dagen en ambachtelijk ijs uit de automaat. Wat lazen we de afgelopen maand over de ijsbranche? Een greep uit de media.