Sigep 2019: noviteiten in de details

Sigep 2019

Dit jaar vindt de ijsbeurs Sigep voor de 40e keer plaats in het Italiaanse Rimini, van 19 t/m 23 januari. De beurs is door de jaren heen veranderd naar een ontmoetingsplek waar naast ijs ook veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie kan worden opgedaan.

Op de eerste dag van Sigep zijn we nog niet heel veel nieuwe dingen tegengekomen. De noviteiten lijken dit jaar vooral te zitten in de kleinere dingen: een aantal nieuwe smaken, een sensor aan een ijsvitrine, andere maten ijsmachines. Maar ook trends van 2018 zien we weer terug. Zo zijn vegan en zwart ijs nog volop te zien op de beurs. Grondstoffenproducent Rubicone presenteert dit jaar wederom Black Hawaii ijs, op een prominente plek op de stand.

De unicorn-rage is ook al even aan de gang, maar lijkt nog niet op zijn retour. Op diverse stands is unicorn ijs te zien en te proeven. PreGel heeft zelfs een heel concept rondom deze smaak voor kinderen ontwikkeld, compleet met lepeltjes die donkerblauw kleuren zodra ze met het koude ijs in aanraking komen. De opvallende blauwe kleur van het ijs is overigens te danken aan Spirulina, een natuurlijke kleurstof. En dat is voor steeds meer ouders een belangrijk pluspunt.

Valmar heeft een grote productielijn voor de ambachtelijke ijsbereider meegenomen naar Italië. Dit is een continusysteem, maar wel ambachtelijk. Volgens Martin van Rossum van Valmar legt uit: “Het is een systeem voor de grotere productie en bestaat uit losse units die gekoppeld kunnen worden. Maar omdat we niet met een continuvriezer werken, blijft het wel ambachtelijk bereid ijs.”

Ook vandaag is Vakblad IJs! we nog op de beurs, dus houdt de berichtgeving in de gaten!

Lees ook
Hoe voorkom je vetbloem op chocolade

Hoe voorkom je vetbloem op chocolade

Vetbloem is een andere term voor de herstructurering van chocoladekristallen. Het zorgt voor een onappetijtelijk uiterlijk en verlies van textuur van de chocolade. Frank Boerboom, technisch manager bij Friesland Campina, sprak tijdens de Chocolate Summit in Antwerpen over het voorkomen van vetbloem.

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Elke twee jaar komen de beste patissiers van de wereld bij elkaar voor de Coupe du Monde in Lyon. In september organiseert het Nederlands Patisserie Team de voorronde voor deze prestigieuze patisseriewedstrijd. Patissiers, chocoladebewerkers en ijsbereiders kunnen zich nu hiervoor aanmelden.

Belgische ijssalon maakt ijs van Duvel

Belgische ijssalon maakt ijs van Duvel

Bij warm weer smaakt een koud biertje altijd goed. Maar teveel alcohol tijdens de warmte is ook niet goed. Misschien heeft Cremerie Joy in het Belgische Halle hier een oplossing voor. De salon heeft een nieuwe smaak in het assortiment: Duvel ijs.