SBB: Geen grote stijging stagetekorten door lockdown en omikron

De lockdownperiode en de omikronvariant van het coronavirus hebben niet geleid tot een stijging in het aantal stagetekorten voor mbo-studenten, zo meldt het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Sterker nog: het tekort aan stages en leerbanen voor mbo-studenten was vorige maand met 7.400 een stuk lager dan het aantal tekorten een jaar daarvoor: 22.000. Wel nam het tekort ten opzichte van eind november 2021 toe met 1.200.

SBB haalde de cijfers op bij de mbo-scholen en -studenten via het meldpunt Stagetekorten. De cijfers zijn per opleiding en per regio opgehaald. Binnen de sector Voedsel, groen en gastvrijheid lag het tekort in januari 2021 op ruim 4.000 stageplaatsen. Dit aantal daalde tot juli 2021, waarna het ietwat stagneerde, maar in de afgelopen maanden was er sprake van een grote daling in het aantal tekorten: in januari van dit jaar lag het tekort nog maar op 564.

Bart Faber, woordvoerder bij SBB, laat echter weten dat er binnen de sector wel grote verschillen zijn. Zo zijn er binnen de sectoren vlees, vis, bakkerij en ijs nauwelijks tot geen stagetekorten. Faber: “Bij de opleiding Ondernemer Bakkerij zijn er geen tekorten, net als bij de opleidingen Productieleider versindustrie, Boulanger en Medewerker vers bijvoorbeeld.” De grootste tekorten zijn te vinden bij Zorg, Office, Welzijn, Assisterende gezondheidszorg en Financiële diensten.

Veelgenoemde oorzaken van de tekorten zijn gebrek aan tijd voor voldoende begeleiding, thuiswerken en een toename in het aantal studenten, waardoor er ook meer stageplaatsen nodig zijn.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Er staan weer nieuwe cursusdata op de agenda van het IJscentrum. Komend najaar staan onder andere cursus ijsbereider, gespecialiseerd ijsbereider en Meesterlijke taarten op het programma. Daarnaast komen er ook weer verschillende specials aan.