Samenwerking BBZ en VAIJ een feit

24 november 2016

WAGENINGEN - IJsbereidende boeren in de Boeren Bond van Zuivelverwerkers (BBZ) zijn onder belicht. Dat blijkt uit de eerste gesprekken tussen de VAIJ en de BBZ. De verenigingen hebben daarom een speciale bijeenkomst georganiseerd om deze doelgroep te informeren over het belang en de mogelijkheden die beide verenigingen te bieden hebben.

Boerenijs

Binnen de BBZ die ruim 250 leden telt, zijn slechts zes boerenbedrijven die zelf ambachtelijk ijs maakten, terwijl er in Nederland tocht zo’n 70 tot 80 bedrijven zijn die dat doen. Bij de VAIJ zijn er 10 boerenbedrijven aangesloten. Beide verenigingen besloten hun handen in elkaar te slaan en te kijken of zij voor deze bedrijven meer konden betekenen.

Bijeenkomst

Om deze doelgroep te informeren over het belang en de mogelijkheden die de beide verenigingen te bieden hebben, is op 22 november een bijeenkomst georganiseerd. 24 deelnemers werden ontvangen in Hotel de Nieuwe Wereld -Vakschool Wageningen, de standplaats van het IJscentrum. Daar werden zij door beide voorzitters geïnformeerd over doelstellingen van de verenigingen. Willy Rooswinkel gaf een presentatie over voordelen van de VOC (Vaij Ondernemers Club). Dit zijn groepen van maximaal 10 ondernemers die met elkaar informatie uitwisselen en kennis delen.  Het tweede deel van de middag mochten de deelnemers  een workshop volgen in het IJscentrum, over de mogelijkheden van het verwerken van rauwe melk tot ambachtelijk ijs.

VOC

Tijdens de afsluitende borrel bleek duidelijk behoefte aan een speciale VOC groep voor boerenijsbereiders. Ook werd duidelijk dat menig ijsboer zich verder wilde verdiepen in het ambacht en graag meer wilde weten over het cursusaanbod van het IJscentrum.

Herhaling

Wegens het succes is afgesproken dat er voor de boerenzuivelverwerkers in het voorjaar nog een keer zo’n speciale dag wordt georganiseerd.  Rooswinkel is inmiddels vol op bezig om een speciale ijsboeren VOC groep te formeren. Mochten er boeren ijsbereiders zijn die niet kunnen wachten of graag meer willen weten over de VOC, dan kunnen zijn contact opnemen met het IJscentrum. 026-3129623

Altijd op de hoogte blijven?