Rob van der Maas nieuwe SVH Meesterijsbereider

Rob van der Maas, productontwikkelaar bij Unifine Food and Bake Ingredients, heeft op 27 maart de SVH Meesterproef met succes voltooid. Daarmee is hij de 27ste SVH Meesterijsbereider van Nederland. “Het begint langzaam realiteit te worden dat ik SVH Meester IJsbereider ben”, Laat Van der Maas weten.

“Tijdens IJsVak werd me gevraagd of ik hierin ge ïnteresseerd was en ik heb zonder aarzelen ‘Ja!’ gezegd. Ik ben tijdens het traject volledig gesteund door Unifine.” De meesterproef verliep redelijk voorspoedig, vindt Van der Maas. “Ondanks alle voorbereidingen loop je toch tegen verrassingen aan en moet je improviseren om tot het gewenste resultaat te komen. Joep Biemans en Peter van der Poel zijn prettig om als beoordelaar te hebben. Ze zien alles en leggen de vinger op elke zere plek die ze waarnemen, maar door hun rustige manier van optreden zijn ze absoluut geen stressfactor geweest.” Carsten Klint was namens de SVH aanwezig als onafhankelijk waarnemer.

“Het voelt nog een beetje onwerkelijk, maar ik ben hartstikke blij en trots dat ik deze titel heb behaald en ga er lekker van genieten”, glimlacht Van der Maas. “Mijn nuchterheid doet me beseffen dat ik nu de titel moet gaan bewijzen en dit zeker geen eindpunt is, eerder een begin van een nieuwe fase in mijn carrière.”

Het ijsbuffet dat hij maakte tijdens de Meesterproef had het thema oud-Hollandse smaken. Het buffet bestond uit:

  • Een sierstuk van gegoten suiker in de vorm van een molen
  • Een buche van bitterkoekjesijs met een chocoladeparfait en wit koffieijs, overgoten met een eigen gemaakte chocoladefondant zoals ook gebruikt voor Bossche Bollen en gedecoreerd met zelf gemaakte macarons.
  • Een bol taartje van kandijkoekijs met een vanilleparfait en aardbeisherbet. Afgedekt met een plak daquoise, gelost en overtrokken met rolfondant. Gedecoreerd met een eigen gemaakte chocoladebloem.
  • Een taartje voorzien van een decorand op basis van een oubliebeslag, overtrokken met jocondebeslag en gebakken. Gevuld met een yoghurtijs en een interieur van stoofpeersorbet. Gedecoreerd met rode spuitchocolade en een zelf gemaakte chocoladebloem.
  • Een taartje op basis van vanilleijs met een interieur van kaneelparfait, geglaceerd met een spiegelgelei, op smaak gebracht met kaneelesprit, gedecoreerd met een chocoladegarnering en een kaneelstok. De zijkant aangezet met zelf gemaakt chocoladedecoratie.
  • Glaasje gevuld met een kersenvulling, kaneelkussentjesijs en een spiegel van amarenasaus.
  • Glaasjes met een zelf gebakken roomboter Aller Hande, boterbabbelaarijs een rozet van rauwe schuim dat is geschroeid en een decoratie van een pipetje gevuld met Amarula-likeur.

De producten zijn gemaakt op basis van een ijsmix van verse (boeren)melk en samengesteld op basis van Basis 2000 (een ijsbindmiddel) met daarnaast slagroom, magere melkpoeder, suiker, dextrose en glucose. Het ijs is gecombineerd met een parfait op basis van eieren/eidooiers welke op de klassieke manier tot een Pate a Bombe zijn geklopt en vermengd met geslagen slagroom en gesmolten chocolade zijn gemonteerd. Daarnaast is er gebruikgemaakt van een aardbeisherbet, wit koffie-ijs, boterbabbelaarijs, Daquoise, Joconde en rauw schuim. De fruitvulling is componeerd uit kersen, suikers en likeur.

De inauguratie vindt plaats in week 19 of 20 bij Unifine in Breda.