Ringers-chocolade keert terug

Ringers Chocolade_PB

Nazaten van de oprichters van de Ringers Chocoladefabrieken blazen het Ringers merk nieuw leven in. Zij nemen de in Hoorn gevestigde patissier Menno Spataro, in 2014 de winnaar van de Gouden Gard, in de hand om een aantal hoogwaardige chocoladeproducten te ontwikkelen. Het gaat voorlopig alleen om bonbons en repen, die Kees Klaasen, eigenaar van de oud-Hollandse snoepwinkel Inde Soete Suykerbol gaat verkopen en distribueren.

Geschiedenis

De Ringers chocoladefabriek werd in 1905 opgericht door Hendrik Ringers, die als eerste Nederlandse fabrikant pure cacaobonen in plaats van halffabricaten gebruikte om zijn chocolade te maken. , zonder gebruik van  halffabricaten. Het bedrijf liep tot de oorlog erg goed, omdat het naam had gemaakt met hoogwaardige chocolade. In de jaren na de oorlog kwam het bedrijf in moeilijker water. De concurrentie werd namelijk groter en de vraag naar kwaliteitschocolade kleiner. Een fusie met het Engelse Cavenhem Foods kon het tij niet keren, dus nam Droste in 1970 het bedrijf over. Droste zette het werk in de Ringers fabrieken stil, maar bleef de merknaam gebruiken voor suikervrije chocolade.

Ambachtelijke chocolade

Op dit moment beschikt de familie Ringers weer over de merkrechten. Zij hebben de rechten ondergebracht bij stichting Adapt. Deze Alkmaarse stichting bevordert het behoud en (her)gebruik van kwetsbaar erfgoed. De Ringers merknaam zal een inkomstenbron worden voor de erfgoedstichting.

Menno Spataro maakt al de nieuwe bonbons en repen met de naam Ringers van 100% Fairtrade chocolade. De cacaobonen zijn afkomstig van gecontroleerde coöperaties in West-Afrika en Latijns-Amerika. Dit is in lijn met het oorspronkelijk gedachtegoed van Hendrik Ringers, die de kwaliteit van zijn producten benadrukte.

Door de Ringers chocoladeproducten opnieuw op de markt te brengen, wil de familie de herinnering aan de familie Ringers en Alkmaarse fabriek levend houden. Het gaat dan ook om kleinschalige productie, waar de kwaliteit voorop staat. De eerste producten worden in het najaar geïntroduceerd.

Bron: Bakkers in bedrijf

Lees ook
Eerste masterclass Frank Haasnoot in Nederland

Eerste masterclass Frank Haasnoot in Nederland

“Voor de Nederlandse branche is het goed dat hij weer in Nederland is.” Afgelopen weekend volgden twaalf bakkers de eerste masterclass van patissier Frank Haasnoot op Nederlandse bodem, bij het Bakery Institute in Zaandam.

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Na meer dan 100 jaar, werd in januari 2019 het hoofdkantoor van Max Felchlin AG met de productieruimten en de kantoorfaciliteiten samengevoegd in Ibach-Schwyz. Op deze manier is er een centrale faciliteit ontstaan, waar ruimte is voor zowel medewerkers van productie evenals kantoor, maar waar ook klanten en leveranciers samen komen.

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.   Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook...