Prijzen ambachtelijk ijs stijgen

Ijsvitrine_Bakkersvak 2019

Veel ijsondernemers vragen vanwege de stijgende kosten meer voor hun ijs. De meeste salons rekenen nu 1,25 tot 1,50 euro per bolletje. Dat vertelt Teun Loonen, voorzitter van het Ambachtelijk IJscentrum aan Nu.nl.

Naast de stijgende kosten voor personeel, energie en verpakkingsmateriaal hebben ijsondernemers vooral last van de duurdere grondstoffen. Daarom zijn er maar weinig ijsondernemers nog steeds 1 euro, de gemiddelde prijs voor corona, per bol rekenen. De meesten verhoogden de prijzen naar 1,25 tot 1,50 euro.  Voor exclusievere smaken, zoals pistache, is dat eigenlijk te weinig. “Pistachenoten zijn echt superduur”, zegt Loonen tegen Nu.nl. 1,75 tot 2 euro is wat hem betreft voor deze soorten te rechtvaardigen.

Reacties

Op het moment van schrijven waren er meer dan 1700 reacties binnengekomen op dit artikel bij Nu.nl. Deze variëren van gemopper op dat alles duurder wordt en de grootte van de bolletjes tot vergelijkingen met het buitenland en supermarktijs. Toch zijn er ook veel die met begrip reageren en het ambacht van de ambachtelijke ijsmaker waarderen. Een van hen reageert als volgt:

“Ik geloof niet dat de gemiddelde ambachtelijke ijsmaker voor de lol de prijzen vraagt die ze doen. Ze stoppen veel liefde in hun product en willen graag dat zo veel mogelijk mensen er van kunnen genieten. De prijzen die ze vragen zijn noodzakelijk om te kunnen blijven bestaan.”

Prijsverhoging

De beslissing om de prijs te verhogen is geen gemakkelijke. Voor Vakblad IJs spraken we in april Luc Blok, de nieuwe voorzitter van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Hij zei toen het volgende: ““Er gaan zonder twijfel enorme prijsverhogingen aankomen op het gebied van transport, energie en personeel. Als ijsbereiders moeten we dat gaan doorberekenen in onze prijzen, anders houden we het niet vol. Met pijn in mijn hart ben ik dit jaar naar € 1,50 per bolletje gegaan, maar ik had eigenlijk al € 1,60 moeten gaan rekenen. Ik zie nu al brandstoftoeslagen op diverse facturen staan en het seizoen moet nog beginnen.”

Hoe ga jij in jouw ijssalon om met de stijgende kosten voor onder andere grondstoffen en energie? Laat het ons weten via info@vakbladijs.nl.

Bron: Nu.nl / Vakblad IJs 

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Programma Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

Programma Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

Morgen, op 24 maart, is het de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Op het programma staat onder andere de verkoop van het Golden Dreams-ijsje voor het Prinses Máxima Centrum en live muziek van twee winnaars van het Prinses Christina Concours.

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Op 21 maart vanaf 9:00 uur opent de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Tot en met 2 oktober kunnen mkb-ondernemers deze subsidie aanvragen.

Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.