Piet Tamminga slaagt voor Meesterproef

Meesterproef Piet Tamminga

Piet Tamminga, ijsbereider en eigenaar van Puur Tamminga in Veenendaal, slaagde 19 oktober voor zijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Na zijn inauguratie, die binnenkort plaats vindt, mag Piet Tamminga zich de 32e SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen.

Meesterproef Piet Tamminga

SVH Meesterijsbereiders Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps), Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito in Haarlem) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef af. Deze had als thema ‘’Kerst rond de wereld in 80 smaken’’. De Meesterproef nam twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd.

De commissie: "De opdracht die de commissie aan Piet Tamminga gaf was uitdagend. Piet heeft de opdracht samen met zijn team creatief ingevuld waarbij hij het thema goed heeft laten terug komen. Voor het Meesterlijk ijsbuffet maakte hij Japans Mochi-ijs, Indiaas Kulfi-ijs en reisden we via een Zwitsers sneeuwdorpje weer terug naar Veenendaal. De commissie was onder de indruk van de diversiteit aan smaken die terug kwamen in de ijsproducten, waarbij de bombe van maanzaad-ijs gevuld met een parfait van bokbier met broodkruim kenmerkend is voor de stijl en smaak van de nieuwe SVH Meester.’’

Ambacht doorgeven

Voor Tamminga is het behalen van de Meestertitel een mooie volgende stap in zijn carrière: "Met het behalen van deze titel kan ik mijn streven naar duurzaamheid in mijn ambacht meer en meer vorm geven. In de afgelopen 24 jaar mocht ik dankbaar heel veel vakkennis tot mij nemen, omdat anderen zo genereus waren om mij daarin te laten delen. Die kennis straks als Meester doorgeven aan een volgende generatie: hoe duurzamer kan mijn ambacht nog zijn?!"

SVH Meestertitels

Nederland heeft op dit moment 286 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 slaagde de eerste SVH Meesterkok voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio: check de app SVH Meesterzoeker.

Lees ook
Meesterlijk recept: Siciliaanse IJssandwich

Meesterlijk recept: Siciliaanse IJssandwich

De zomer is altijd erg druk voor de ijsbereider. Maar voor iemand zoals ik, zonder ijssalon, is het juist in de winter aanpoten. In de zomer heb ik juist tijd om veel ijsjes te keuren en dat doe ik dan ook graag. Zoals op vakantie in Italië, want kom je daar niet onderuit. Geen gifgroene pistache Mijn dochters lusten dan ook wel een ijsje, maar...

Gelato Idéale: anders ijs maken

Gelato Idéale: anders ijs maken

Tijdens het ijsseminar dat Laan Heiloo in samenwerking met Valmar Benelux organiseerde, demonstreerde maestro Giovanni Favella een nieuwe manier van ijs maken. Het verslag is gepubliceerd in vakblad IJs editie 27 (verschijning 19 december 2014). “Doorgaans bestaat een basisijsmix uit 17-18 procent suiker, 7 procent vet en 36 procent totaal drogestof...

Wie draait het lekkerste ijs van Nederland?

Wie draait het lekkerste ijs van Nederland?

Professionals strijden om de titel van Nederlands ijskampioen tijdens de Gelato Festival Challenge op 7 februari in het Wantpaviljoen in Dordrecht.  Carpigiani Ambachtelijk Benelux gaat opnieuw op zoek naar de beste ijsbereider van Nederland tijdens de Gelato Festival Challenge. De winnaar en de nummer twee mogen samen met de Nederlands...