Piet Tamminga: nieuwe SVH Meesterijsbereider

SVH Meester IJsbereider Piet Tamminga

Maandag 18 maart is Piet Tamminga geïnaugureerd tot SVH Meesterijsbereider in zijn winkel Puur Tamminga in Veenendaal. Een bijzondere gebeurtenis, want hij is de 32e ambachtsman die toe mag treden tot dit moderne gilde.

Jacqueline Hilders en Mark van Gaal waren bij de inauguratie aanwezig. De twee SVH Meesterijsbereiders hebben Piet op 18 en 19 oktober 2018 de meesterproef afgenomen. Het thema was toen ‘Kerst rond de wereld in 80 smaken’, een hele uitdaging. Piet: “Wij hebben alles gegeven om die tachtig wereldsmaken in ijs creatief te verbinden aan Kerst. Ik ben heel trots op mijn mensen die mij daarbij hebben geholpen.” Ze maakten toen onder meer Japans Mochi-ijs en Indiaas Kulfi-ijs. Tot het ijsbuffet behoorde ook Zwitsers kerstijs en een bombe van maanzaad-ijs gevuld met een parfait van bokbier met broodkruim. Mark van Gaal is vol lof: “Piet is een topper. Hij verdient het om toe te mogen treden tot de SVH Meesterijsbereiders!”

Lat erg hoog
SVH staat voor Stichting Vakbekwaamheid Horeca, een modern ambachtsgilde. Sinds 1980 beheert deze stichting namens de hele horecabranche de SVH Meestertitels. Wie te gast is bij een SVH Meester is verzekerd van een horecabelevenis op niveau, zo stelt het gilde. De SVH heeft samen met partners uit het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven hoge kwaliteitseisen vastgesteld voor de hele branche, óók voor de ijsbereiders. Als je net als Piet toe mag treden, heb je bewezen dat je de lat erg hoog legt.

Guernseyboter
Op maandagavond 18 maart, aan het begin van een nieuw ijsseizoen, zijn Piet de SVH-versierselen omgehangen door Pieter Kluyver. Als vriend en directeur van de Guernsey Cream Services ltd. heeft Kluyver een belangrijk deel van Piets professionele ontwikkeling meegemaakt. De Guernseyboter die het roomijs van Puur Tamminga zo’n zachte volle smaak geeft, wordt geïmporteerd door Kluyver. Ook tijdens de meesterproef is deze boter op zeer ambachtelijke manier verwerkt in het ijsbuffet.

Meerwaarde
Vanaf dinsdag 19 maart mag iedereen het weten hoe bijzonder het is om in Veenendaal op de hoek van Kerkewijk-Patrimoniumlaan een SVH Meesterijsbereider te hebben. Het gildebord hangt aan de muur bij de winkeldeur, de banner prijkt op de website. Op de toonbank kan iedereen die interesse heeft meer te weten komen over de meerwaarde van de SVH Meesterijsbereiders in Nederland.

Dossiers
Lees ook
Slob Koudetechniek: Routing en techniek versterken elkaar

Slob Koudetechniek: Routing en techniek versterken elkaar

Duurzaamheid op alle vlakken Na bijna twintig jaar is Wouter Slob van Slob Koudetechniek nog steeds de ‘go to’ voor ijsbereider Piet Tamminga. In 2017 is het concept van zijn ijssalon annex patisserie PUUR Tamminga aan de Kerkeweg in Veenendaal compleet vernieuwd. De koude-expert nam daarin onder andere de techniek voor rekening. Slob Koudetechniek...

Piet Tamminga slaagt voor Meesterproef

Piet Tamminga slaagt voor Meesterproef

Piet Tamminga, ijsbereider en eigenaar van Puur Tamminga in Veenendaal, slaagde 19 oktober voor zijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Na zijn inauguratie, die binnenkort plaats vindt, mag Piet Tamminga zich de 32e SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen. Meesterproef Piet Tamminga SVH Meesterijsbereiders Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps),...

Kersverse ijsbereiders behalen diploma

Kersverse ijsbereiders behalen diploma

WAGENINGEN – Spannend was het voor de examenkandidaten van het IJscentrum die maandag 20 juni het ijsbereidersdiploma hoopten op te halen. Dit jaar waren er 83 geslaagde IJsbereiders en Gespecialiseerd ijsbereiders. Bert Waninge,  SVH-meesterijsbereider, reikte de oorkonde en de daar bijbehorende prijs uit aan de best geslaagde examenkandidaat, Robin...