Peren demi-ijs wedstrijdsmaak Gouden IJsspatel 2024

peer_pixabay

Foto: Pixabay

De ijssmaak voor de volgende editie van de Gouden Spatel is bekend. Wedstrijdvoorzitter Theo Clevers maakte tijdens het IJsVak Gala op 6 maart bekend dat de deelnemers in 2024 aan de slag moeten met peren demi-ijs.

Direct na de uitreiking van de Gouden IJsspatel 2023 maakte wedstrijdvoorzitter Theo Clevers de wedstrijdsmaak vvoor 2024 bekend. Afgelopen editie koos de wedstrijdcommissie voor stracciatella, een roomsmaak. Dus volgend jaar is het weer tijd voor een sorbetsmaak. “Perenijs is een heerlijk fris ijsje, die velen in de vitrine hebben liggen, maar het is en blijft een bewerkelijke smaak”, vertelt Clevers.

Peren demi-ijs

Demi-ijs is sorbet- of sherbetijs met een deel zuivel. Clevers: “Het is ijs waarbij een derde tot de helft van de sorbetijsmix wordt vervangen door een roomijsmix, dus een combinatie van een sorbet en een roomijs. De kunst is dat de romige smaak niet de overhand neemt en het fruit daarbij het onderspit delft.”

Het gaat volgens Clevers om de balans in de receptuur. “Zoek de juiste balans binnen je receptuur waarbij het fruit toch de hoofdrol blijft spelen. Een heerlijke warm mondgevoel zal dan overheersen. Peren demi-ijs blijft een moeilijke smaak. Welke peren gebruik je? Hoe bewerk je de peren en wanneer draai je het af? Heel veel om een heel jaar over na te denken en te experimenteren. Succes!”

De Gouden IJsspatel

De Gouden IJsspatel draait om het lekkerste ijsje van Nederland. Tijdens de editie van 2023 gingen ambachtelijke ijsbereiders aan de slag met stracciatella.  Zestig ijsbereiders deden mee aan de voorronde op 30 en 31 januari. De jury selecteerde 24 finalisten die tijdens IJs-Vak op zondag 5 maart op het wedstrijdpodium hun stracciatella-ijs draaiden. Mark van Gaal van IJs&Spijs kwam als winnaar uit de bus.

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum organiseert de IJsVak-Wedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar). Zij maken later dit jaar de wedstrijddata, -reglementen en overige informatie voor de IJsVak-Wedstrijden van 2024 bekend.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Cremerie Veron houdt tradities voorganger hoog

Cremerie Veron houdt tradities voorganger hoog

Veron is een bekende naam in de Antwerpse bakkerswereld. Waar eeuwenlang broden over de toonbank zijn gegaan, is nu ijs het hoofdproduct. Na een verbouwing is hier sinds vorig jaar Cremerie Veron te vinden. Ouderen en studenten vormen de doelgroep. Naast ijs voor take away, scheppen de uitbaters van de Antwerpse ijssalon regelmatig ijs in het nabijgelegen...

‘Golden Dreams’-ijs staat centraal op derde dag IJs-Vak

‘Golden Dreams’-ijs staat centraal op derde dag IJs-Vak

De invulling van de derde dag van IJs-Vak is bekend. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum meldt dat deze dag in het teken staat van het Golden Dreams-ijsje. Dit is de smaak voor de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs en het goede doel.

Wat staat er op het programma van IJs-Vak?

Wat staat er op het programma van IJs-Vak?

De Evenementenhal in Gorinchem staat op 5, 6 en 7 maart in het teken van Bakkersvak en IJs-Vak. Wat is er voor ijsbereiders allemaal te beleven op deze vakbeurs?