Peren demi-ijs wedstrijdsmaak Gouden IJsspatel 2024

peer_pixabay

Foto: Pixabay

De ijssmaak voor de volgende editie van de Gouden Spatel is bekend. Wedstrijdvoorzitter Theo Clevers maakte tijdens het IJsVak Gala op 6 maart bekend dat de deelnemers in 2024 aan de slag moeten met peren demi-ijs.

Direct na de uitreiking van de Gouden IJsspatel 2023 maakte wedstrijdvoorzitter Theo Clevers de wedstrijdsmaak vvoor 2024 bekend. Afgelopen editie koos de wedstrijdcommissie voor stracciatella, een roomsmaak. Dus volgend jaar is het weer tijd voor een sorbetsmaak. “Perenijs is een heerlijk fris ijsje, die velen in de vitrine hebben liggen, maar het is en blijft een bewerkelijke smaak”, vertelt Clevers.

Peren demi-ijs

Demi-ijs is sorbet- of sherbetijs met een deel zuivel. Clevers: “Het is ijs waarbij een derde tot de helft van de sorbetijsmix wordt vervangen door een roomijsmix, dus een combinatie van een sorbet en een roomijs. De kunst is dat de romige smaak niet de overhand neemt en het fruit daarbij het onderspit delft.”

Het gaat volgens Clevers om de balans in de receptuur. “Zoek de juiste balans binnen je receptuur waarbij het fruit toch de hoofdrol blijft spelen. Een heerlijke warm mondgevoel zal dan overheersen. Peren demi-ijs blijft een moeilijke smaak. Welke peren gebruik je? Hoe bewerk je de peren en wanneer draai je het af? Heel veel om een heel jaar over na te denken en te experimenteren. Succes!”

De Gouden IJsspatel

De Gouden IJsspatel draait om het lekkerste ijsje van Nederland. Tijdens de editie van 2023 gingen ambachtelijke ijsbereiders aan de slag met stracciatella.  Zestig ijsbereiders deden mee aan de voorronde op 30 en 31 januari. De jury selecteerde 24 finalisten die tijdens IJs-Vak op zondag 5 maart op het wedstrijdpodium hun stracciatella-ijs draaiden. Mark van Gaal van IJs&Spijs kwam als winnaar uit de bus.

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum organiseert de IJsVak-Wedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar). Zij maken later dit jaar de wedstrijddata, -reglementen en overige informatie voor de IJsVak-Wedstrijden van 2024 bekend.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Programma Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

Programma Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

Morgen, op 24 maart, is het de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Op het programma staat onder andere de verkoop van het Golden Dreams-ijsje voor het Prinses Máxima Centrum en live muziek van twee winnaars van het Prinses Christina Concours.

Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.

Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023

Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023

Zes ijssalons maken kans op de titel IJssalon van het Jaar 2023. Zij krijgen tussen nu en eind mei bezoek van verschillende professionals. Half juni maakt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum bekend welke ijssalon wint.