Partijen ondertekenen intentieverklaring voor Sectorhuis IJs

Sectorhuis IJS inetntieverklaring_Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Teun Loonen (voorzitter branchevereniging), Theo Clevers (voorzitter Gilde) en Harry van der Zaag (directeur Lentiz |Cursus & Consult, namens IJscentrum) ondertekenden op 2 maart op Bakkersvak de intentieverklaring voor het vormen van het Sectorhuis IJs. Hierbinnen willen de partijen intensief samenwerken om ambachtelijk ijs te promoten en de sector te upgraden en te professionaliseren.

“Dit is een mijlpaal voor de ambachtelijke ijssector”, stelt Teun Loonen trots. “Door samen op te trekken op specifieke onderwerpen, kennis en kunde te delen en concrete acties te benoemen, kunnen we de sector vooruit helpen. Die overtuiging hebben we allemaal. Versnippering werkt averechts, hebben we gemerkt. Daar komt nú verandering in.”

Het sectorhuis wordt de ontmoetingsplek voor de ambachtelijke ijsbereider en voor iedereen die kennis en inspiratie wil opdoen over ambachtelijk ijs. De centrale locatie is de Food Innovation Academy in Vlaardingen, waar ook het IJscentrum is gehuisvest. Deze locatie wordt benut voor vergaderingen, opleidingen en diverse events georganiseerd door de deelnemers aan het sectorhuis. Het sectorhuis kan worden uitgebreid met andere belanghebbende partijen.

Gezamenlijke acties

De komende maanden vervolgen de betrokken partijen het lopende, constructieve overleg om tot concrete acties te komen. Denk aan ledenwerfactiviteiten voor de vereniging en uitbreiding van het opleidingsaanbod van het IJscentrum. Plannen daarvoor liggen al klaar. Verder wordt gewerkt aan een gezamenlijk sponsorplan. Waarbij de sponsoren aan de hand van een keuzemenu kunnen aangeven hoe zij het sectorhuis en daarbij behorende onderdelen willen ondersteunen. Dit kunnen activiteiten zoals de IJs-vakwedstrijden zijn, de kennisdag Ice This Day, het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, het opleidingsinstituut IJscentrum of diverse overige events. Uiteraard is het mogelijk om het sectorhuis in het algemeen te ondersteunen.

Overgangsjaar

De partijen zien 2020 als overgangsjaar. Het sectorhuis wordt verder ingericht, rollen worden verdeeld. Met ingang van 1 januari 2021 is de inrichting van het sectorhuis voltooid. Met de ondertekening van de intentieverklaring willen de betrokken partijen aangeven vol te willen gaan voor de komst van het sectorhuis. 

Lees ook
IJscentrum komt met dagtraining Macarons de Paris

IJscentrum komt met dagtraining Macarons de Paris

Het IJscentrum komt ook in 2022 met nieuwe trainingen. Op 16 februari geeft Meester Patissier en SVH Meesterijsbereider Hidde de Brabander de dagtraining Macaron de Paris.  Macarons zijn gekleurde luchtig koekjes aan elkaar geplakt met een vulling van bijvoorbeeld fruit of chocolade. De macaron biedt ook voor ijsbereiders veel mogelijkheden. Denk...

Een sorbet of toch een sherbet?

Een sorbet of toch een sherbet?

In veel boeken wordt geen onderscheid gemaakt tussen sorbets en sherbets, of worden ze nog weleens door elkaar gehaald. Maar er zijn wezenlijke verschillen in de receptuur. Sherbets hebben een heel andere structuur, textuur en uiteindelijke smaakbeleving dan sorbetijs.

Sigep 2022 verplaatst naar 12 t/m 16 maart

Sigep 2022 verplaatst naar 12 t/m 16 maart

De Italiaanse beurs Sigep is uitgesteld naar 12 t/m 16 maart 2022. De organisatie vindt het in verband met de huidige corona-ontwikkelingen in Europa niet haalbaar de beurs in januari te laten doorgaan.