Organisatie IJssalon van het Jaar past nominatieronde aan

IJssalon Florence_Ijssalon van het jaar 2018 (foto Koos)

Foto: IJssalon Florence, winnaar Ijssalon van het jaar 2018 (foto: Koos Groenewold).

Tussen 15 maart en eind mei zou voor de zes genomineerde ijssalons voor de titel IJssalon van het Jaar een spannende tijd aanbreken. Met een hygiëne-audit en het bezoek van mystery guests. Maar door de maatregelen die het kabinet nu neemt om het nieuwe coronavirus COVID-19 in te dammen, wordt de controleperiode verkort én aangepast. Hiertoe besluit de commissie IJs-vakwedstrijden van de organisatie Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

De horeca kreeg op 15 maart te horen dat sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden onderdeel is van het pakket noodmaatregelen om het nieuwe coronavirus COVID-19 in te dammen. Hieronder vallen ook de ijssalons. Een dag later werd de maatregel verruimd: afhalen en bezorgen is tot en met 6 april** toegestaan. NIet iedere ijssalon kan hier invulling aangeven en veel ondernemers kiezen voor de veiligste oplossing: sluiting van de zaak.

**update 31 maart: De overheid heeft deze maatregelen verlengd tot 28 april

Wachten op maatregelenstop

De wedstrijdcommissie heeft na beraad op 16 maart besloten om het nominatietraject pas in te laten gaan wanneer de maatregelen niet meer van kracht zijn. “Dit kan per 7 april zijn, maar doordat er elk moment weer nieuwe inzichten of maatregelen kunnen komen, kan dit ook later zijn”, meldt Theo Clevers, voorzitter van de commissie IJs-vakwedstrijden. “De voorwaarde is dat we pas beginnen met de beoordelingen wanneer ijssalons weer optimaal kunnen draaien. In ieder geval zal het nominatietraject níet verlengd worden: vanaf eind mei wordt alle data verzameld om tot een winnaar te komen.” Zodra ijssalons weer open mogen voor publiek, kunnen de genomineerden een onaangekondigde hygiëne-audit verwachten van een inspectiebureau.

Geen mystery guest, maar 2 onaangekondigde bezoeken

Om het zekere voor het onzekere te nemen, zal niet langer een mystery guest de genomineerden bezoeken, maar neemt de commissie de bezoektaak zelf op zich. “We komen langs met een criterialijst die echt vanuit de praktijk is opgesteld”, laat Clevers weten. “Commissieleden zullen in kleine teams tweemaal een bezoek brengen aan iedere genomineerde ijssalon. Een keer doordeweeks en een keer op zondag. Want de zondag zien wij als de dag waarop ijssalons het beste presteren.” De commissieleden houden elk afzonderlijk hun criterialijst bij - pas achteraf wordt deze onderling gecommuniceerd.

Online activiteit

Dit jaar worden de online activiteiten van de genomineerde ijssalons ook gemonitord en beoordeeld. “We kijken niet alleen naar wat een ondernemer doet op de sociale media, maar ook hoe hij zijn website heeft ingericht. Staat er actuele informatie op? We willen in april geen bestellijsten voor kerstijstaarten zien. Kloppen de openingstijden? Dat is helemaal in deze periode van groot belang. Is er een mogelijkheid tot online bestellen van bijvoorbeeld ijstaarten of een tegoedbon, of biedt de ondernemer ijskarverhuur?” Wat de sociale media-activiteit betreft, benadrukt Clevers dat het deze keer geen ‘social media-challenge’ wordt. “Ga geen acties opzetten om de meeste likes te genereren. Wij kijken puur naar het gebruik van bijvoorbeeld Facebook en Instagram en de manier waarop de ondernemer betrokkenheid creëert onder zijn klanten.”

Uitreiking op 17 juni

De datum van bekendmaking van IJssalon van het Jaar 2020 staat voorlopig geprikt: op woensdag 17 juni. Clevers: “Een prachtige datum voor ijssalons: vlak voor de zomervakantie, hopelijk na alle coronaperikelen. We houden deze datum aan zolang de omstandigheden het toelaten.” Het zit nog in het vat hóe de winnaar wordt bekendgemaakt.

De genomineerden

De top-3 uit de wedstrijden om De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie (gehouden op 2 en 3 maart tijdens IJs-vak in Gorinchem) zijn genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2020. Genomineerd zijn:

  • Het IJscafé in Nunspeet
  • IJs bij Pinoccio in Heiloo
  • De IJssalon Paul WIlderink in Haaksbergen
  • Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven
  • IJs&Spijs in Haps
  • IJsie Prima in Callantsoog
Lees ook
Chocolade-inspiratie van Hidde de Brabander op Ice this Day

Chocolade-inspiratie van Hidde de Brabander op Ice this Day

Chocolade is net als ijs een verwenproduct. Eén waar je alle kanten mee op kunt. Van een eenvoudig, maar populair product als breekchocolade tot bonbons voor bij de koffie. Wat de ijsbereider er allemaal mee kan, laat Hidde de Brabander zien tijdens een demonstratie op Ice this Day.

Maak aanwezigheid van allergenen visueel

Maak aanwezigheid van allergenen visueel

Met ingang van april dit jaar zou de handhaving op het vermelden van allergenen op niet-voorverpakte levensmiddelen actief worden ingezet. Door de coronasituatie was er sprake van verminderd regulier toezicht vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Nu de foodsector weer optimaal in bedrijf is, wordt het tijd om deze nieuwe wet nader toe te...

Frituren in de ijssalon: demonstratie op Ice this Day

Frituren in de ijssalon: demonstratie op Ice this Day

Wie zich aanmeldt voor het dagprogramma van Ice this Day, leert in de ochtend alles over frituren. Frituren in een ijssalon? Maar het heet toch Ice this Day? Volgens EverBake Group kun je met oliebollen, churros en donuts de omzet in het najaar een impuls geven. Door je te richten op frituren kun je mogelijk de klappen die de ijssalon dit voorjaar te...