Nils Hendrikse en Bas van Haaren geïnaugureerd als SVH Meesterijsbereiders

Inauguratie Nils Hendrikse Bas van Haaren_Foto IJscentrum

Foto: IJscentrum

Bij het IJscentrum vond op 4 juli de inauguratie van Nils Hendrikse en Bas van Haaren als SVH Meesterijsbereiders plaats. Daarnaast presenteerden de twee ook hun nieuwe boek -12°C Gelato.

SVH Meesterproef

Mark van Gaal sprak namen de Commissie SVH Meesterproef de twee nieuwe ijsmeesters toe. Hij was ook aanwezig bij de examens. “Nils is licht rebels”, zei hij over Nils Hendrikse die augustus 2021 slaagde voor de meesterproef. “Zijn uitgesproken mening steekt hij niet onder stoelen of banken. Wat hij zegt, nodigt uit tot nadenken. Tijdens zijn examen zijn we verpletterd door zijn skills. De voor de hand liggende, maar toch heel verrassende smaakcombinaties van fruit en chocolade zijn uitmuntend. Nils heeft oog voor detail en maakt een perfecte glaçage.”

Bas van Haaren behaalde zijn examen in mei 2022. “We hadden nog nooit een proef afgenomen met een kandidaat die zó rustig en gedisciplineerd is”, vertelde Mark. “Bas heeft een zeer indrukwekkende grondstoffenkennis. Zijn structuren in ijs, tijdens de proef, waren ongekend. Een perfecte mix van grondstoffen. Bas weet de geschiedenis van ijs te combineren met moderne kennis. Een ware meester.”

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Boekpresentatie

Aansluitend presenteerden Bas en Nils -12°C Gelato, hun nieuwe boek over theorie, compositie, receptuurberekening, suikerreductie en vegan ijs. Aangevuld met 22 recepten. “Dit is hoe wij ijs maken en hoe wíj een dessert zouden presenteren”, vertellen de vakmannen. “Maar het is aan de lezer om eruit te halen wat hij kan gebruiken, om er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Het is een boek waarop je kunt terugvallen als je er bijvoorbeeld even niet uitkomt met je chocoladeijs. Of voor als je denkt: hoe zat het ook alweer met de schepbaarheid? En het biedt inspiratie voor ijsmakers, chefs en andere foodprofessionals.”

Op de website van het IJscentrum staat een compleet verslag met foto’s van deze dag.  

In het aankomende nummer van Vakblad IJs staat een boekrecensie en een interview Bas en Nils. Dit nummer verschijnt 27 september. Wil je dit niet missen? Sluit dan abonnement af en ontvang vier keer per jaar Vakblad IJs.

Ja, ik neem een abonnement
Dossiers
Lees ook
Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Een jaar lang mochten volgers op de socials van Nils Hendrikse en Bas van Haaren verlekkerd toekijken. De fotograaf ging los met droogijs, bevroren baarden en paarse bloemkool. Wat waren ze van plan? Het resultaat viel begin juni op de mat: het boek -12°C Gelato. Een basisboek voor de ijsmaker die op zoek is naar verdieping, verrassing en vernieuwing.

‘Ook chocolade vraagt je volle aandacht’

‘Ook chocolade vraagt je volle aandacht’

Chocolade en ijs vormen een perfecte combinatie. Maar de verkoop van tabletten, pindarotsen en bonbons in een ijssalon is nog niet zo heel eenvoudig. “Het heeft aandacht nodig”, zeggen verkopers van chocolade unaniem. “Het is geen product dat je er zo even kunt bij verkopen. Maar het biedt zeker kansen!”

Afwijken van de gebaande paden

Afwijken van de gebaande paden

Het najaar en de winter komen er weer aan. Welke invulling ga je hier als ambachtelijk ijsbereider aan geven? Bij het IJscentrum wijken we met ons cursusaanbod steeds meer af van de gebaande paden. We kijken verder dan de bevroren ijsproducten in de vitrine.