Foto: IJscentrum

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig dieet. Daarom lanceerde het IJscentrum in juli de nieuwe cursus vegan ijs. En met succes. De eerste twee cursussen in september zaten helemaal vol. Dus kwam het IJscentrum met een nieuwe datum: 25 november. En ook deze datum zat binnen vier dagen vol.

De vraag naar en het aanbod van zuivel- en vleesvervangers in de retail neemt toe. In deze tijd van corona zijn veel mensen bewuster gaan eten en plantaardig (vegan) eten is een blijvende trend. Het zijn niet alleen veganisten die hiervoor kiezen. Een groeiende groep consumenten is geïnteresseerd in producten met soja, haverdrank, amandeldrank. De generatie Z, een van de grootste doelgroepen van de ijssalon, kiest vaker voor een alternatief op vlees en zuivel.

In de ijssalon kiezen mensen met een plantbased dieet (& lactose-intolerante consumenten) vaak voor een sorbetijsje. Want daar zit geen melk in. Maar hoe fijn zou het zijn als een ijsbereider ook een alternatief voor roomijs kan bieden? Maar hoe doe je dat? Waar moet je in je receptuur rekening mee houden als je koemelk vervangt door bijvoorbeeld amandeldrank? En wat doen plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke eiwitten in je mix?

Dagcursus vegan ijs

Docent Bas van Haaren beantwoordt tijdens de cursus deze en andere vragen over vegan ijs. Er is aandacht voor zowel theorie en praktijk. Want wat verstaan we nu precies onder ‘vegan’? De cursisten proeven verschillende plantaardige proteïnes en zuivelvervangers. Daarna worden de diverse plantaardige vervangers verwerkt in ijs. Deze dag draait niet alleen om plantaardige alternatieven op melkijsjes; ook staan de cursisten voor de uitdaging om sorbets te maken op basis van notenstructuren.

Andere cursussen

Naast de dagcursus vegan ijs staan er nog meer cursussen op de planning van het IJscentrum. Bijvoorbeeld de cursus suikerreductie op 11 november, ijs en patisserie, en ijsbereiden in de horeca. Ga voor een compleet overzicht naar de agenda van het IJscentrum.

Altijd op de hoogte blijven?