Nieuwe datum voor cursus vegan ijs

Vegan IJs_foto IJscentrum

Foto: IJscentrum

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig dieet. Daarom lanceerde het IJscentrum in juli de nieuwe cursus vegan ijs. En met succes. De eerste twee cursussen in september zaten helemaal vol. Dus kwam het IJscentrum met een nieuwe datum: 25 november. En ook deze datum zat binnen vier dagen vol.

De vraag naar en het aanbod van zuivel- en vleesvervangers in de retail neemt toe. In deze tijd van corona zijn veel mensen bewuster gaan eten en plantaardig (vegan) eten is een blijvende trend. Het zijn niet alleen veganisten die hiervoor kiezen. Een groeiende groep consumenten is geïnteresseerd in producten met soja, haverdrank, amandeldrank. De generatie Z, een van de grootste doelgroepen van de ijssalon, kiest vaker voor een alternatief op vlees en zuivel.

In de ijssalon kiezen mensen met een plantbased dieet (& lactose-intolerante consumenten) vaak voor een sorbetijsje. Want daar zit geen melk in. Maar hoe fijn zou het zijn als een ijsbereider ook een alternatief voor roomijs kan bieden? Maar hoe doe je dat? Waar moet je in je receptuur rekening mee houden als je koemelk vervangt door bijvoorbeeld amandeldrank? En wat doen plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke eiwitten in je mix?

Dagcursus vegan ijs

Docent Bas van Haaren beantwoordt tijdens de cursus deze en andere vragen over vegan ijs. Er is aandacht voor zowel theorie en praktijk. Want wat verstaan we nu precies onder ‘vegan’? De cursisten proeven verschillende plantaardige proteïnes en zuivelvervangers. Daarna worden de diverse plantaardige vervangers verwerkt in ijs. Deze dag draait niet alleen om plantaardige alternatieven op melkijsjes; ook staan de cursisten voor de uitdaging om sorbets te maken op basis van notenstructuren.

Andere cursussen

Naast de dagcursus vegan ijs staan er nog meer cursussen op de planning van het IJscentrum. Bijvoorbeeld de cursus suikerreductie op 11 november, ijs en patisserie, en ijsbereiden in de horeca. Ga voor een compleet overzicht naar de agenda van het IJscentrum.

Lees ook
Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Vol verbazing keken ambachtelijke ijsbereiders naar de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over ‘IJssalonijs’, het fabrieksijs dat in de schappen van de supermarkt ligt onder de noemer ‘ambachtelijk’. Waar vooraf gehoopt werd op het maken van een duidelijk onderscheid tussen het ijs van de retailgigant en een schepijsje van een ambachtelijke ijssalon,...

NL IJS naam van sectorhuis voor ambachtelijke ijsbereiding

NL IJS naam van sectorhuis voor ambachtelijke ijsbereiding

Na een lange voorbereidingstijd is het zover: het sectorhuis voor de ambachtelijke ijsbereiding ziet binnenkort het licht. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de statuten. Vanaf medio november is NL IJS de naam van hét virtuele clubhuis van de ambachtelijke ijsbereidingssector. Met de nieuwe stichting willen de aangesloten clubs zich sterk maken...

Suikers reduceren en vervangen

Suikers reduceren en vervangen

Het IJscentrum introduceert de nieuwe dagcursus Suikerreductie. De eerste editie staat gepland voor 11 november. Met deze dagtraining speelt IJscentrum in op de trends en ontwikkelingen in de wereld van voeding. Docent Bas van Haaren verzorgt deze specialisatiecursus.