Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

29 juli 2019 Mark IJsendoorn

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.  

Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook Ghana, Kameroen en Nigeria zijn belangrijke leveranciers. Driekwart van de geïmporteerde cacaobonen is bestemd voor de Nederlandse verwerkende industrie. Het overige deel wordt rechtsreeks doorverkocht aan andere landen, met name binnen Europa. Het aandeel cacaobonen dat in Nederland wordt verwerkt is de afgelopen jaren gedaald. In de periode 2002 tot 2006 werd nog 93% van de ingevoerde bonen hier verwerkt.

Naast cacao is Nederland ook grootimporteur van palmolie en sojabonen. In de EU is Nederland de grootste importeur van deze grondstoffen. Ongeveer 80% van de ingevoerde soja en palmolie wordt in Nederland verwerkt. Palmolie is een veelgebruikte grondstof in de levensmiddelenindustrie, en soja wordt vooral gebruikt als grondstof voor veevoer.

Duurzaam geproduceerd

Het CBS houdt op verzoek van het ministerie van LNV in de gaten welke vooruitgang wordt geboekt als het gaat om durzaamheidsdoelstellingen op het gebied van agro-grondstoffen. Ook voor cacao valideert het CBS de cijfers van betrokken partijen. In 2016 was 66% van de cacao die in supermarkten terecht kwam duurzaam geproduceerd. Bij de productie van voedingsmiddelen voor de Nederlandse markt wordt sinds 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie gebruikt. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren worden sinds 2016 alleen diervoeders met duurzaam geproduceerde soja gebruikt.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?