Mondkapjes weer verplicht in winkels

Mondkapje_unsplash

Foto: Mika Baumeister via Unsplash

De coronabesmettingen nemen weer toe en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom keert de mondkapjesplicht in de publieke binnenruimte terug. Dus ook bij de bakker, slager, viswinkel en slijter. Zowel klanten als medewerkers zijn verplicht om vanaf 6 november een mondkapje te dragen in de winkel.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Dit betekent dat ondernemers klanten die geen mondkapje dragen mogen weigeren. Alleen voor klanten die om medische redenen of medische beperkingen geen mondkapje kunnen dragen, mag een uitzondering gemaakt worden.

Face shield

Ook medewerkers moeten een mondkapje dragen. Alleen een afscherming met plexiglas is niet voldoende. Een spatscherm of face shield is volgens de overheid geen alternatief. Wel mag bij de uitvoering van sommige beroepen gekozen worden om een face shield te gebruiken.

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) schrijft hierover op de website. “In relatie tot veiligheid bij het bedienen van de snijmachine, gehaktmolen of andere machines, kan er gekozen worden om een face shield te dragen. Ook in relatie tot de arbeidsintensiviteit, in relatie tot benauwdheid en verstaanbaar, is een face shield een optie. Jij als werkgever beslist wat er gedragen wordt. Face shields hebben een andere bescherming tegen virusoverdracht dan mondkapjes, hou hier rekening mee.” Volgens KNS moet een ondernemer bij controle door een boa/politieagent kunnen uitleggen waarom medewerkers een face shield dragen in plaats van een mondkapje.

Basismaatregelen

Naast de mondkapjes scherpt de overheid ook andere maatregelen aan. Zo willen ze het coronatoegangsbewijs breder in gaan zetten, en verzoeken iedereen dringend om – indien mogelijk – de helft van de tijd, thuis te werken. En om zich aan de basismaatregelen te houden. Dat wil zeggen blijf thuis bij klachten, laat je testen, hou anderhalve meter afstand en schud geen handen.

Dossiers
Lees ook
David’s Gelato en IJssalon De Zoete Inval genomineerd voor Ondernemersprijs Midden-Holland

David’s Gelato en IJssalon De Zoete Inval genomineerd voor Ondernemersprijs Midden-Holland

IJssalons David’s Gelato uit Gouda en De Zoete Inval uit Bodegraven zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs Midden-Holland in de categorie Detailhandel en Horeca. Op 25 januari worden de winnaars bekend gemaakt.

Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Afgelopen vrijdag 14 januari vond er weer een persconferentie plaats over de stand van zaken rondom het coronavirus. Het kabinet versoepelde een aantal coronamaatregelen. Onder andere het onderwijs en de niet-essentiële winkels mogen weer open. De horeca en de culturele sector blijven voorlopig gesloten.

Top 5 recepten uit Vakblad IJs

Top 5 recepten uit Vakblad IJs

Het jaar 2021 zit er bijna op. We tellen af naar 2022 met de meest populaire artikelen van het afgelopen jaar. Met vandaag de top 5 recepten op Vakblad IJs.