Met ijscokar profiteren van de zon: voorbereidingen in de winter

20 december 2019
Foto: Pxhere

Partner Content

De ijscokar staat nu waarschijnlijk in de garage, want koud en koud (ijs en winter) zijn een veel minder groot succes dan de zomer en ijs. In de warmte periode van het jaar bezoek je misschien wel wat evenementen met jouw ijskar. Daar kleven ook wel wat nadelen aan vast. Misschien draait je vriezer overuren vanwege de hitte? Zonde eigenlijk, die extra verspilde energie, want je was net bezig je ijssalon en je ijsjes te verduurzamen. Geen zorgen, want zelfs met een ijscokar aan je zijde kun jij duurzaam je schepijs verkopen in de zomer. Wij bereiden je alvast voor op de warmte periode van het jaar.

Een ijscokar op zonne-energie

Normaal gesproken is de zon de gevreesde vijand van elk ijsje. Maar wat nou als je de kracht van de zon kan gebruiken om je ijsjes koel te houden? Raar, maar waar. Het is echt mogelijk! Designbureau Springtime kwam met deze futuristische ventkar op de proppen. De vriezer behoudt zijn temperatuur dankzij zonne-energie. Deze ijscokar is in bezit van een AGM-accu die met behulp van een semi-transparant zonnepaneel wordt opgeladen. Een externe energiebron is geheel overbodig, waardoor je makkelijk met je ijscokar een blokje om kunt zonder eerst allerlei stekkers los te hoeven koppelen. Doordat de AGM-accu zo efficiënt is, zal het ook de vriezer draaiende houden, zelfs wanneer de zon zich een dagje niet laat zien. Vergeet niet na een zonloze dag om de accu ’s nachts weer volledig op te laden, zodat je de volgende dag ook weer de hele dag vooruit kunt. Wil je nog een stapje verder gaan met verduurzamen? Dan kun je ervoor kiezen om groene stroom op te wekken of in te kopen in de ijssalon. Wanneer het dan nodig is om de ijscokar aan het stopcontact te leggen om bij te laden, dan kan ook dit met groene stroom. Er zijn zat oplossingen die je kunt bedenken, en je hebt nog even voor het zomer is.

Milieubewust met de ijscowagen op pad

Misschien ben je meer van het grotere geschut: een ijscowagen. Ook op een busje of een camper kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Deze kunnen dan (een deel) van de energie voor hun rekening nemen. Op deze manier kun je op een redelijk groene manier ijsjes verkopen. Natuurlijk kun je het gebruik van brandstof niet voorkomen, maar door zuinig te rijden en een zuinige auto aan te schaffen, kun je je CO2-voetafdruk toch zo klein mogelijk houden. Vergeet niet om een zo goedkoop mogelijke WA-verzekering af te sluiten, om zo jezelf niet onnodig op kosten te jagen.

Aankomende zomer

Of je nu je ijskar of -wagen in het zonnetje zet, het is van belang om zuinig met je energie om te gaan. Wees je bewust van je verbruik. Zet de koelkast en vriezer bijvoorbeeld niet te koud en laat de vriezer niet langer dan nodig openstaan. Laatste tip: neem genoeg zonnebrand mee. Aankomende zomer sta jij lekker in het zonnetje je ijsjes te verkopen! Moet het wel eerst weer even zomer worden natuurlijk.

Altijd op de hoogte blijven?