Marten Riedstra plaatst zich voor finale Gelato Festival World Masters

15 juli 2021 Redactie Vakblad IJs

Goed nieuws voor ijsbereider Marten Riedstra van IJssalon IIskâld. Hij behaalde de derde plaats tijdens de 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final en plaatst zich voor de grote finale van Gelato Festival World Masters. Ook de Belg Matthieu Eyckmans en Martina Březinová uit Tjechië gaan door naar de eindstrijd.

Foto: Gelato Festival/Carpigiani

"Jaaaaaaaaaaa wij zijn 3e van Europa!!!!!!" staat er te lezen op de Facebookpagina van IJssalon IIskâld. "En hierdoor automatisch gekwalificeerd voor de World Finals!! We zijn zo blij en zo ongelofelijk trots op Marten met deze geweldige prestatie" Marten Riedstra deed mee met Sweet&happiness. Een yoghurt ijsje met kaki en kruiden.

Gelato Festival World Masters

De internationale competitie Gelato Festival World Masters zoekt sinds 2017 naar de beste ijssmaken van de wereld. Na de voorrondes van de afgelopen vier jaar, was het op 13 en 14 juli 2021 tijd voor 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final in het Gelato Museum in Bologna. Een vakjury koos daar uit 28 ijssmaken uit 17 verschillende landen drie winnaars die doorgaan naar de grote finale in december 2021.

De eerste plaats was voor Mathieu Eyckmans van IJssalon Oyya in Brugge, België. Hij deed mee met de smaak Gorgonzola Fig. Een romig en hartig ijsje van gorgonzolakaas met een zoete vijgencoulis. Martina Březinová van ijssalon ŇamŇam in Velká Dobrá, Tjechie werd tweede net haar perensorbet Summer Pear. En de derde plaats ging naar Marten. 

Corona

Vanwege de coronapandemie verliep de wedstrijd anders uit dan normaal. De deelnemers maakten het ijs niet ter plaatse, maar stuurden de mix en ingrediënten voor het ijs en de decoratie in speciale gekoelde zendingen naar Bologna. Daar draaiden de instructeurs van de Carpigiani Gelato University het ijs. De deelnemers keken via een live videoverbinding mee en gaven een toelichting op hun ijssmaak.

Vier Italiaanse ijsbereiders beoordeelden alle inzendingen. Dit waren drie leden van de wedstrijdorganisatie Giancarlo Timballo (voorzitter), Sergio Colalucci en Mentore Valandro, en Beppo Tonon, de coach van het Italiaanse team dat in 2020 de Gelato World Cup won.

Zes Nederlandse ijsbereiders

Naast Marten deden er nog vijf andere Nederlandse ijsbereiders mee aan de Rest of Europe and the Mediterranean' Final. Zij plaatsten zich niet voor de finale.

Altijd op de hoogte blijven?