Maria Kaizer uit Assen wordt vierde bij Mostra Internazationale del Gelato

Maria Kaizer

Foto: Lammert Aling

Assenaar Maria Kaizer stond in de top 5 van de internationale ijswedstrijd, Mostra Internazionale del Gelato. Met haar citroensorbetijs behaalde ze de vierde plek, na drie Italiaanse deelnemers. De wedstrijd werd gehouden van 28 november tot en met 1 december in het Italiaanse Longarone. De jury beoordeelde de kandidaten op het recept, de werkwijze, smaak, kleur, smeuÏgheid en hygiëne.

Maria Kaizer mag trots zijn op de prestatie beste vrouwelijke ijsmaakster voor zowel binnen- en buitenland. Een week van te voren stond haar deelname nog niet eens op de planning, “Ik zat dinsdag bij een collega aan de koffie, en hadden het erover dat het nog steeds niet was afgelast wegens corona. En mijn collega zei: “Zullen we dan toch gaan?”. Hier heb ik even over nagedacht en ik belde hem donderdag om te zeggen “laten we het doen, het hotel heeft nog plek”. Zo zijn we zondagochtend om 4 uur vertrokken”, aldus Maria Kaizer.

Prestatie vierde plaats

Citroenijs stond dit jaar centraal tijdens de wedstrijd. Kaizer denkt dat ze de vierde plek heeft behaald doordat haar ijs “een mooi smeuïg ijsje was, met een mooie witte kleur en lekker van smaak. Het contrast tussen zoet en zuur vond ik heel goed”. Voor de wedstrijd had Maria op vrijdag één keer haar recept voor citroensorbetijs gedraaid en vervolgens niet meer geoefend. Ze vertelt: “Van tevoren moet je niet te veel fratsen uithalen. En wat je aan je klanten geeft moet goed genoeg zijn voor een wedstrijd. Anders hou je jezelf en je klanten voor de gek.”

Casa Di Maria

Maria Kaizer had eerst een grote ijssalon genaamd Casa del Gelato in Assen. Sinds vijf jaar heeft ze deze niet meer, maar ze wilde haar passie voor ijs wel voortzetten. Vanwege haar lichamelijke gezondheid kon ze niet meer volledig werken, maar helemaal niks doen, zag Maria ook niet zitten. Dus is ze een (zoete) cateringbedrijf begonnen, Casa Di Maria. “Ik maak ijs in halve liter bakken, ijstaarten voor allerlei gelegenheden zoals nu voor de kerst, tiramisu en andere Italiaanse desserts.”

Toekomst

Ze voelt de prijs echt als erkenning. Voornamelijk voor zichzelf want nu weet ze waar ze staat tussen haar collega’s. Ondanks dat ze geen groot bedrijf meer heeft, krijgt ze wel de bevestiging dat ze nog meedraait in de top. “Het is voornamelijk een goed gevoel dat ik, als 63-jarige en, gestopt met een grote ijssalon, ook als klein cateringbedrijfje aan huis nog zo goed kan meedraaien. Dat vind ik het fijnste gevoel voor mezelf.” Natuurlijk kan ze het ook gebruiken voor de promotie van haar bedrijf. Ze levert aan particulieren en aan bedrijven en ook die kunnen de vierde plek van Maria gebruiken in hun communicatie. Op deze manier draagt de vierde plaats hopelijk bij aan het stijgen van de omzet.

De uiteindelijke nummer één  van de Mostra Internazionale del Gelato 2022 is de Italiaanse Curzio Baraggi van ijssalon “Prossima Fermata” in Milaan.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
De eetbare ijslepels van Ecopoon

De eetbare ijslepels van Ecopoon

Ecopoon lanceert dit voorjaar een nieuwe eetbare lepel. De Glacette is speciaal ontwikkeld voor desserts en ijssalons. Onlangs haalde de Belgische producent van eetbare en ecologische lepels meer dan een half miljoen euro op voor verdere uitbreiding.

Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Morgen, op 6 maart vindt tijdens IJs-Vak op het wedstrijdpodium de strijd om de Gouden Creatie plaats. Voorafgaand aan deze vakwedstrijd maakt het Ambachtelijk IJscentrum de dertien deelnemers bekend.