Foto: Pixabay

Partnercontent

Verduurzamen, we horen het overal om ons heen. Nu zit je misschien in je ijssalon en denk je: ‘verduurzamen, maar hoe dan? Ik kan toch moeilijk de vriezers uitzetten?’ Een ijssalon verduurzamen heeft zeker zo zijn uitdagingen, maar ook elke kleine stap daarin is een stap vooruit. Bovendien is het vaak niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Veganistische ijsjes

Heerlijk softijs of schepijs, dat is gemaakt van melk, toch? Dat hoeft tegenwoordig niet per se meer het geval te zijn. Zo nemen de veganistische ijsjes langzaam maar zeker hun plaats in in de ijsindustrie. Het zijn niet alleen de veganisten die dit toejuichen, maar ook de lactose-intolerante mensen en degenen die gewoon graag iets nieuws proberen. Voeg het eens toe aan je assortiment en promoot de duurzame kant van het verhaal. Voor het maken van een veganistische ijsje wordt namelijk tot wel 50 procent minder CO2-uitstoot geproduceerd dan voor het non-veganistische broertje. Er worden alternatieve producten gebruikt, zoals amandel- , kokos- of sojamelk. Wel zou sojamelk het duurzame aspect enigszins in de weg zitten vanwege de boskap.

Bekertje of hoorntje?

Ook al heb je de keuze van de klant niet in de hand, het is goed je ervan te vergewissen wat duurzaam is en wat niet. Doordat een hoorntje opgegeten wordt, zou je er al snel vanuit kunnen gaan dat dit de duurzaamste optie is. Toch bevatten wafels dierlijke producten, waardoor er misschien meer CO2 nodig is om zo’n hoorntje te produceren dan je in de eerste instantie denkt. Er zijn veel verschillende bekertjes op de markt en het meest duurzaamste bekertjes is natuurlijk recyclebaar. Als je voor papieren bekertjes gaat, is het bovendien van belang om voor een bekertje te gaan dat een milieukeurmerk heeft, zoals FSC.

De vriezer

Zoals aan het begin van het artikel ter sprake kwam, kun je de vriezer natuurlijk niet uitzetten. Wel kun je zo energiezuinig mogelijk met de kou omgaan. Zet de vriezer bijvoorbeeld niet te dicht tegen de muur. Vriezers en koelkasten raken hun warmte kwijt aan de achterkant. Zet je ze strak tegen de muur, dan kan de warmte minder goed weg en hierdoor moet de vriezer extra hard werken om de binnenkant op de gewenste temperatuur te houden. Zet de temperatuur ook niet te laag. De ideale temperatuur om schepijs te bewaren ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius, terwijl het het beste geschept kan worden op een temperatuur van -15 graden. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden, is het bovendien van belang om een goedkope energieleverancier te vinden. Energieleveranciers vergelijken zal je helpen om waar te krijgen voor je geld.

Altijd op de hoogte blijven?