Luuk Schaper is jong, doelgericht en ambitieus

Luux 1_foto Naomi Heidinga

Foto: Naomi Heidinga

Op zijn twaalfde wist hij het al: Luuk Schaper wilde bakker/patissier worden. In plaats van nog vier jaar naar de middelbare school in Nederland, voor hij met zijn passie aan de slag kon, koos hij ervoor om naar België te gaan. Daar kon hij namelijk direct de kneepjes van het vak leren. Nu, op zijn twintigste, heeft hij zijn eigen zaak: Luux by Berekuil in Krimpen aan de Lek. Naast luxe gebak en chocolade, kan de klant daar terecht voor ijs.

Zijn winkel gaat dagelijks om half negen open. Dan zijn er nog niet veel klanten, maar dat geeft het team tijd om de zaak op te starten. “Zodat de vitrine er goed bij ligt als de klanten komen.” Meestal haalt hij rond acht uur verse melk op van een boerderij in de buurt. “Ik wilde per se ijs van verse melk maken. Ik kon bij diverse boeren in de regio terecht, maar koos voor kaasboerderij Speksnijder. Met hun kaas hebben ze al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Ze letten heel scherp op de kwaliteit van de melk. Daarnaast kun je goed afspraken met ze maken. Tweemaal per dag kan ik verse melk komen halen, net na melktijd.”

Zo rijdt hij twee tot vier keer per week even op en neer naar de boerderij. “Klanten van de boerderij komen naar ons om het ijs te proeven en mensen die ons ijs hebben gegeten, zijn benieuwd naar de kaas. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Meer weten over Luuk Schaper en zijn zaak Luux by Berekuil? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 2-2020 of in Vakblad IJs | editie 47. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement op Bakkers in bedrijf of op Vakblad IJs! af.

Lees ook
Drie vragen aan Patissier Frank Haasnoot

Drie vragen aan Patissier Frank Haasnoot

Patissier Frank Haasnoot is wereldwijd bekend. Zijn Instagram heeft 314.000 volgers en hij geeft masterclasses van Singapore tot Moskou en van Casablanca tot Mumbai. Sinds een paar maanden woont hij weer in Nederland. “Een product ontwikkelen blijft het allerleukst.”

Cargill investeert 3,5 miljoen in chocoladefabriek Kalmthout

Cargill investeert 3,5 miljoen in chocoladefabriek Kalmthout

Het Amerikaanse voedings- en landbouwconcern Cargill gaat de chocoladefabriek in het Belgische Kalmthout uitbreiden met een vijfde productielijn voor 'gourmetproducten' en nieuwe chocoladetanks. Hiervoor trekt het bedrijf 3,5 miljoen uit.

Van logistiekmanager naar ijsmaker

Van logistiekmanager naar ijsmaker

In Dwingeloo werd Sent Waninge vorig jaar de eigenaar van Fanelli’s. Sinds 2015 is hij ook al eigenaar van het nabijgelegen pannenkoekenhuis De Zaagkoele. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat Waninge het grootste deel van zijn professionele leven iets compleet anders deed.