IJskaffee De Kei wint 1e Apeldoornse IJstest

3 september 2014

APELDOORN - Het lekkerste ijs van Apeldoorn en omgeving wordt gemaakt in het nabijgelegen dorp Ugchelen. IJskaffee De Kei ging er gister met de titel 'Lekkerste ijsje van Apeldoorn' vandoor, na een keuring van vak- en publieksjury van het hazelnoot-, vanille- en citroenijs. In Stadscafé Apeldoorn werd het ijs geproefd voor een volle zaal aanwezigen.

Nagenoeg iedere zaak die ambachtelijk ijs bereidt, deed mee aan de smaaktest. Van Swoll, Charly, Gemelli en Soomerz uit Apeldoorn en IJskaffee De Kei uit Ugchelen, dat zo'n 6 km verderop ligt. Voor de deelnemers was vooraf niet bekend welke smaken getest werden. In de ochtend van 30 augustus ging een stel verkenners langs de zaken, om te kijken welke ijssmaken voorradig waren. Iedere ijsbereider had de smaken citroen, vanille en hazelnoot op voorraad. Deze werden ingeleverd, verzegeld en in de vriezer gezet. Maandagmiddag 1 september werden ze in de ijsvitrine geplaatst, zodat ze op de dag van de keuring allen dezelfde schepbaarheid hadden.

Winnaar IjstestApeldoorn-023-Medium-300x192

Toen organisator Ton Wulferink de winnaar bekendmaakte, klonk er een luid gejuich in de zaal. De familie Huttinga van IJskaffee De Kei was uitzinnig. Henry Huttinga en zijn dochter Bauwkje hadden iedereen meegenomen: opa, oma, neef, nicht, collega's. "Er zijn nog steeds mensen in Apeldoorn kenden ons nog niet, maar daar komt nu verandering in!", straalt Bauwkje. Henry Huttinga is vooral trots op zijn hazelnoot- en vanille-ijs. "Ik wist dat ik daar punten mee ging scoren. Het geheim? Gebruikmaken van verse ingrediënten: hazelnootpasta van superkwaliteit en natuurlijk echte vanillestokjes." De ijsmakers deden mee aan de smaaktest met het idee dat ze sowieso de beste van Ugchelen zijn. "Ook nog de beste van Apeldoorn worden zou natuurlijk fantastisch zijn."

De familie Huttinga ging naar huis met een groot spandoek met daarop de titel 'Lekkerste ijs van Apeldoorn'. Valmar Benelux en Laan Heiloo BV stelden ook een prijs beschikbaar voor de winnaars. Zij mogen een dag meedraaien tijdens het geheel verzorgde IJsseminar, eind oktober in Heiloo.

folher-en-marcel-300x200 Vakjuryleden Folkher Langejans (l.) en Marcel Ooijer.

Jury

Besloten werd om alleen de nummer 1 bekend te maken. Deze werd gekozen door een gemiddelde van de cijfers voor de drie ijssmaken te nemen, toegekend door de publieksjury (een aantal inwoners van Apeldoorn) en een vakjury (culinair schrijver Nanette Booij, traiteur Virginie Korteling van Plaisirs Gourmands, Folkher Langejans van Valmar Benelux, Marcel Ooijer van J.S. Polak en David Levie, culinair verslaggever voor de Stentor). Op het hele proces werd toegezien door notaris Anja Hansma van de Notarissen van Naam.

IjstestApeldoorn-022-Medium-300x194 Initiatiefnemers Ton Wulferink (l.) en Dennis Wooning. Foto: Koos Groenewold.

'Uit de hand gelopen'

De Apeldoornse IJstest is een initiatief van de twee ijsliefhebbers Ton Wulferink en Dennis Wooning, die elkaar via het spelletje Foursquare ontmoetten en de smaaktest bedachten om er zo achter te komen of je echt kon proeven welk ijsje van welke ijssalon afkomstig was. Dit idee werd door de media opgepakt en groeite uit tot een heel evenement. "Het is een beetje uit de hand gelopen", lacht Dennis Wooning. "Er komt nogal wat kijken bij de organisatie van zo'n evenement." Ton Wulferink bedankt daarom ook iedereen die vrijwillig een bijdrage heeft geleverd aan de 'IJstest055'. Om maar een paar te noemen: vormgevers voor het maken van promotiemateriaal, een mondhygiëniste voor een financiële bijdrage, de media voor het ondersteunen met persuitingen, de deelnemers voor het beschikbaar stellen van personeel en Rozeboom Vaassen voor het uitlenen van een ijsvitrine.

De organisatoren hebben de smaak te pakken en denken nu al na over een volgende editie. "Er zijn al ijsbereiders uit de omgeving die graag mee willen doen aan de test, maar niet uit Apeldoorn komen. Misschien maken we er wel een regionaal event van."

 

Altijd op de hoogte blijven?