Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Inauguratie Nils Hendrikse Bas van Haaren_Foto IJscentrum

Een jaar lang mochten volgers op de socials van Nils Hendrikse en Bas van Haaren verlekkerd toekijken. De fotograaf ging los met droogijs, bevroren baarden en paarse bloemkool. Wat waren ze van plan? Het resultaat viel begin juni op de mat: het boek -12°C Gelato. Een basisboek voor de ijsmaker die op zoek is naar verdieping, verrassing en vernieuwing.

Wat zijn jullie van elkaar?

Nils: “Goede collega’s. We kwamen elkaar tegen tijdens een chocoladetraining die ik gaf in België. Via de Facebookgroep Gelato Gelato! van Bas hielden we contact.”

Hoe ontstond het idee voor jullie boek?

Bas: “Ik speelde al een tijd met het idee van een boek uitbrengen. Het moest een boek worden dat deels bestond uit theorie, aangevuld met ijscreaties. Ik ben sterk op technologisch vlak, maar had een creatieve aanvulling nodig. In de zomer van 2019 belde ik Nils. Ik heb gezien wat hij maakt: stuk voor stuk mooie dingen.”

En toen?

Bas: “Toen gingen we naar Boefkik. Een bureau dat ook het boek van Jurgen Koens heeft gemaakt. Het was toen al begin 2020. We legden ons idee voor. Dat idee was toen wel anders dan wat er nu voor je ligt. We wilden namelijk een boek maken voor álle ijsmakers, thuiskoks en chef-koks. Een soort 1001 receptenboek. Wij bepaalden de lijn, Boefkik het concept. Maar we moesten eerst een dummy zien te verkopen aan een uitgeverij.”

Dit is het eerste deel van ons interview met Bas en Nils. Het complete interview verschijnt in Vakblad IJs 58. In deze editie zit ook een recept uit het boek en de boekrecensie. Vakblad IJS 58 verschijnt 27 september. Wil je dit niet missen? Sluit dan nu abonnement af en ontvang vier keer per jaar Vakblad IJs.

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Hans Kennis: 25e jubileum Meesterijsbereider

Hans Kennis: 25e jubileum Meesterijsbereider

IJsbereider Hans Kennis vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum als Meesterijsbereider. Hij werd verrast met een feest.

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Een jaar lang mochten volgers op de socials van Nils Hendrikse en Bas van Haaren verlekkerd toekijken. De fotograaf ging los met droogijs, bevroren baarden en paarse bloemkool. Wat waren ze van plan? Het resultaat viel begin juni op de mat: het boek -12°C Gelato. Een basisboek voor de ijsmaker die op zoek is naar verdieping, verrassing en vernieuwing.

Kokosnoot

Kokosnoot

Door Bas van Haaren en Nils HendrikseFoto: Boefkik Recept Kokosnoot (Voor 10 stuks) Ingrediënten: 250 gram pure chocolade 30 gram geschaafde kokos. Voor de kokoscrumble: 12 gram eiwit 12 gram eidooier 35 gram kristalsuiker 5 gram citroenrasp 1 gram zout 35 gram kokosrasp Voor het vegan ijs van kokos 415 gram kokosmelk...