Japans ijs dat nauwelijks smelt

smeltend ijs_Unsplash

Foto: Priscilla Du Preez via Unsplash

Een Japanse ijsmaker ontdekte bij toeval ijs dat heel traag smelt. Door rijstbloem toe te voegen aan de ijsmix wordt het smeltproces vertraagd, meldt dagblad Trouw.

De ijsmaker uit de Japanse stad Tainai deed zijn ontdekking toen hij deze zomer per ongeluk zijn ijs buiten liet staan. Na een half uur ontdekten de medewerkers dat het ijs nauwelijks was gesmolten. Ze plaatsten er een video van op Tiktok.

De reden dat het ijs, genaamd ottegi, minder snel smelt is rijstbloem. Deze voegt de ijsmaker voorafgaand aan het koelen toe aan het ijs, waardoor het ijs een stevigheid krijgt die bij hoge temperaturen behouden blijft.

Bron: Trouw 

Wil je meer weten over het smelten van ijs? Jacques Vos schreef in 2019 hierover het artikel Hoe snel smelt ijs. Lees hier dit artikel uit Vakblad IJs terug

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Meer over
Lees ook
De eetbare ijslepels van Ecopoon

De eetbare ijslepels van Ecopoon

Ecopoon lanceert dit voorjaar een nieuwe eetbare lepel. De Glacette is speciaal ontwikkeld voor desserts en ijssalons. Onlangs haalde de Belgische producent van eetbare en ecologische lepels meer dan een half miljoen euro op voor verdere uitbreiding.

Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Morgen, op 6 maart vindt tijdens IJs-Vak op het wedstrijdpodium de strijd om de Gouden Creatie plaats. Voorafgaand aan deze vakwedstrijd maakt het Ambachtelijk IJscentrum de dertien deelnemers bekend.