In opleiding: Wendy Mauriks (16)

Wendy Mauriks

Wendy Mauriks volgt een opleiding horeca (bedieningsassistent) bij het Elde College Schijndel. Maar haar stage loopt ze bij Patisserie De Rouw in Vught. Want ze wil de banketbakkerij in.

Waarom horeca, als je de patisserie in wil?

‘Dat vak kon ik niet kiezen op mijn school. Gelukkig mocht ik wel stagelopen bij Patisserie de Rouw in Vught. Dat doe ik sinds afgelopen september. Straks wil ik naar het Summa in Eindhoven. Daar kan ik wel de patisserierichting op (bbl of bol). Bij De Rouw heb ik het erg naar mijn zin. Het is al afgesproken dat dat straks mijn leerwerkbedrijf wordt. Vooral de samenwerking met collega’s vind ik leuk. En het is er heel gezellig. We hebben een bakkerij, een patisserie en een chocolaterie. Het meest sta ik nu in die chocolaterie, maar omdat ik volgend jaar banket ga doen bij het Summa College, werk ik soms ook in de bakkerij.’

Wat voor werk doe je tijdens je stage?

‘Ik maak vooral decoraties, meestal van marsepein. Bijvoorbeeld voor de kerst en andere feestdagen, voor de Franse gebakjes en voor taarten. Af en toe maak ik ook deco’s van chocolade, bloemetjes, bijvoorbeeld. Het is even oefenen, maar dan lukt het op een gegeven moment wel. Sommige dingen doet mijn baas liever zelf. Zoals een tekst heel netjes schrijven met glazuur op een taart. Dat moet namelijk in één keer goed, dus dat betekent wat langer oefenen. Af en toe help ik ook bij de voorbereiding van het maken van de bonbons, eens per week.’

Wil je later ook een eigen zaak?

‘Nee, die plannen heb ik niet. Ik werk liever in dienst, want ik ben er niet echt goed in om andere mensen te vertellen wat ze moeten doen. Mijn baas wel: hij vraagt gewoon of je iets wilt doen. En als je het niet meteen doet, is het ook goed. Als je het maar ergens die dag doet. Heel soms is hij wat strenger, maar dan is het ook echt nodig, bijvoorbeeld omdat iets op tijd af moet.’

Wat is voor jou belangrijk in het werk?

Dat het gezellig is en altijd leuk blijft voor iedereen. Nou ja, niet iedereen kan natuurlijk altijd vrolijk zijn. Soms heeft iemand een mindere dag, maar vaak gaat het dan in de loop van de dag vanzelf beter. Ik denk doordat de sfeer bij ons zo goed is. En omdat iedereen er gewoon heel veel plezier in heeft om iets te maken wat er mooi uitziet en ook nog lekker is. Voor mij is ook belangrijk dat ik ergens werk waar ik veel kan leren.’

Lees ook
Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.

Klassiek Frans

Klassiek Frans

Na drie boeken over kleine zoete en hartige taartjes komt patissier Meike Schaling met een boek over Franse klassiekers genaamd Franse taartjes – Klein en groot. Van croissants, éclairs, macarons en brioches tot tarte tropézienne, Baba au Rhum en de klassieke Opéra-taart.